Capital de lucru (working capital) vs capital permanent

Capital de lucru (working capital) vs capital permanent al unei companii – diferente vs utilitatea urmaririi evolutiei  lor

Pentru o cat mai buna desfasurare a activitatilor de zi cu zi ale unei companii este important ca aceasta sa acorde o atentie deosebita nivelului la care se afla capitalul de lucru, in sensul mentinerii lui intr-o stransa corelatie cu activitatile desfasurate de aceasta.

Capitalul de lucru (termen care provine din englezescul “working capital”) este definit ca fiind diferenta dintre activele circulante si datoriile curente ale societatii si masoara practic capacitatea companiei de a-si achita datoriile curente ajunse la scadenta. In literatura de specialitate se mai utilizeaza si denumirea de “fond de rulment net”.

FRN (Capital de lucru /working capital) = Ac-Dc

FRN= fond de rulment net

Ac = Active circulante

Dc= Datorii curente

Practic, pentru o buna desfasurare a activitatii companiei este important ca estimarile valorii capitalului de lucru sa fie realizate in mod corect si pastrate in limite acceptabile. In situatia in care valoarea capitalului de lucru necesar nu este facuta corect poate genera ca si efect:

– neachitarea la scadenta a datoriilor curente sau;

– inregistrarea unui exces de lichiditati rezultat prin neutilizarea unor oportunitati benefice activitatii companiei.

Intalnim companii care au valori contabile mari reflectate in active, dar care nu-si pot acoperi lichiditatile necesare sustinerii activitatii curente.

De regula, intr-o firma obisnuita, activele pe termen scurt sunt mai mari decat pasivele pe termen scurt, rezultand astfel ca activele sunt finantate doar partial din resursele pe termen scurt si, respectiv, partial din resursele pe termen lung.

Capitalul permanent, spre deosebire de capitalul de lucru, reflecta sursele sigure ale unei companii si include capitalul propriu plus datoriile pe termen lung.

Cprm= Cpr+Dtl

Cprm= capital permanent

Cpr= capital propriu

Dtl = datorii pe termen lung

Ca urmare, diferenta dintre capitalul permanent si cel de lucru este destinatia lor, respectiv :

capitalul de lucru -> acopera nevoile pe termen scurt ale activitatii companiei, respectiv finanteaza activele si nevoile pe termen scurt;

capitalul permanent -> acopera nevoile pe termen lung ale activitatii companiei, respectiv finanteaza activele si nevoile pe termen lung.

Este nevoie, asadar, de o analiza cat mai atenta a fluxului de activitate al unei companii, pentru a-l putea optimiza identificand posibilitatile de eliminare a posibilelor deficiente si luand in calcul faptul ca aparitia posibilelor dezechilibre se datoreaza faptului ca :

– resursele pe termen scurt acopera doar nevoile curente de finantare;

– resursele pe termen lung pot finanta atat mentinerea activitatii, cat si extinderea ei in timp.

 Autorul articolului : Sergiu Cobirzan, expert contabil si auditor financiar

Click aici pentru profilul de Linkedin al autorului.

 

Articole similare

Comentariul tau aici