Ce se intampla cand facem plata gresit, in alt cont, in relatia cu bugetul statului?

Contul unic …. care nu e unic – studiu de caz

Avem o firma propaspat infiintata, am reusit sa ne inregistram ca platitori de TVA si sa angajam o persoana cu norma de 2 ore pe zi. Suntem microintrepindere.

Se apropie data de 25 a lunii in care trebuie sa achitam TVA, obligatii salariale si impozitul pe venitul microintrepinderilor. Intre timp am aflat ca exista contul unic in care se face plata taxelor.

Aceasta este situatia tipica a firmelor infiintate de intreprinzatori care sunt angajati de regula ai unei firme, si care in timpul liber deruleaza mici activitati antreprenoriale.

Cum si unde facem plata (in relatia cu bugetul statului) ?

Pentru situatia descrisa mai sus, viramentele in “contul unic” se impart in a 3 :

• Tva –ul se plateste in contul de TVA;

• Impozitul pe venitul microintrepinderilor se plateste in contul bugetului de stat (tot aici se plateste impozitul pe profit si taxa pentru fondul persoanelor cu dizabilitati) ;

• Taxele salariale se platesc in contul bugetului fondurilor speciale.

Ce se intampla cand faci plata gresit, in alt cont ?

De exemplu, ai platit TVA-ul in contul aferent bugetului de stat, nu in contul de TVA.

In primul rand vei primi la sediu o somatie de plata – pentru suma care nu a ajuns in contul de TVA . (desi pe fisa de platitor apare ca platita in plus aceeasi suma in contul bugetului de stat).

Ce poti sa faci in aceasta situatie ?

Pentru a repara astfel de erori, exista prevederile Ordinului nr. 1.311 din 25 aprilie 2008 pentru aprobarea procedurii de îndreptare a erorilor materiale din documentele de plată întocmite de debitori privind obligaţiile fiscale.

Procedura de îndreptare a erorilor materiale din documentele de plată întocmite de contribuabil se aplică în următoarele situaţii:

a) plata obligaţiilor fiscale s-a efectuat în alt cont bugetar decât cel corespunzător ori utilizând un cod fiscal eronat;

b) în contul bugetar, înclusiv în contul unic, au fost achitate şi alte obligaţii fiscale decât cele prevăzute a se achita în contul respectiv;

Pentru corectarea erorii se intocmeste o cerere care trebuie să cuprindă următoarele elemente:

a) datele de identificare ale debitorului;

b) indicarea erorii ce urmează a fi îndreptată;

c) modul în care va fi reconsiderată această plată;

d) numărul şi data documentelor prin care s-au stabilit ori s-au individualizat sumele de plată (titlurile de creanţă) pentru care se solicită corectarea erorii materiale din documentul de plată;

e) numărul şi data documentului prin care s-a efectuat plata iniţială;

f) suma totală achitată prin documentul de plată iniţial;

g) data plăţii.

La cerere vor fi ataşate: o copie a ordinului de plată, o copie a extrasului de cont, copii de pe titlurile de creanţă şi orice alte documente ce atestă eroarea produsă.

Organul fiscal va verifica în evidenţele fiscale existenţa erorilor semnalate de contribuabili, îndeplinirea condiţiilor prevăzute anterior şi a celor de creditare a contului bugetar şi de debitare a contului plătitorului, urmând a se întocmi un referat cu propuneri de soluţionare a cererii debitorului, respectiv de îndreptare a erorilor din documentul de plată. Referatul va fi aprobat de către conducătorul organului fiscal competent în administrarea contribuabilului, potrivit legii.

După aprobarea referatului, organul fiscal competent va întocmi nota privind corecţia erorilor materiale din documentele de plată întocmite de debitori prin care s-au achitat obligaţii fiscal. Nota privind corecţia erorilor materiale din documentele de plată întocmite de debitori prin care s-au achitat obligaţii fiscale se aprobă de conducătorul unităţii fiscale.

Nota privind corecţia erorilor materiale din documentele de plată întocmite de debitori prin care s-au achitat obligaţii fiscale se transmite unităţii de trezorerie şi contabilitate publică, în vederea operării corecţiei în conturile bugetare corespunzătoare.

Unitatea de trezorerie şi contabilitate publică efectuează stornarea plăţii eronate şi înregistrarea sumei în conturile bugetare corespunzătore, înscrie pe cele 3 exemplare ale notei data la care s-a efectuat această operaţiune şi reţine un exemplar, restituind organului fiscal competent două exemplare.

După soluţionarea cererii contribuabilului, organul fiscal competent va transmite acestuia un exemplar al notei privind corecţia erorilor materiale din documentele de plată întocmite de debitori prin care s-au achitat obligaţii fiscale.

Formatul complet al ordinului este atasat aici – Ordinul nr. 1.311 din 25 aprilie 2008 pentru aprobarea Procedurii de îndreptare a erorilor materiale din documentele de plată întocmite de debitori privind obligaţiile fiscale

 

Articole similare

Comentariul tau aici