Certificatul de amanare la plata TVA in vama

Conform codului fiscal, art. 157 pct. (3) taxa pentru importul de bunuri, cu exceptia importurilor scutite de taxa, se plateste la organul vamal, in conformitate cu reglementarile in vigoare privind plata drepturilor de import.

Exista insa si o exceptie : in perioada 15 aprilie 2007-31 decembrie 2011 inclusiv nu se face plata efectiva la organele vamale de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153, care au obţinut certificat de amanare de la plata, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului economiei si finantelor. De la data de 1 ianuarie 2012, prin exceptare de la prevederile alin. (3), nu se face plata efectiva la organele vamale de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153.

Aceasta modificare este introdusa prin ordonanta de urgenta nr 106/ 04.10.2007 , publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 703 din 18 octombrie 2007.

Persoanele impozabile care obtin certificat de amanare de la plata, nu vor fi obligate sa faca plata TVA aferenta importurilor la organele vamale ci vor evidentia taxa aferenta bunurilor importate atat ca taxa deductibila cat si ca taxa colectata.

Certificatul de amanare de la plata TVA in vama se elibereaza pe baza de cerere depusa la Autoritatea Nationala a Vamilor, daca agentii economici indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

– nu au obligatii bugetare restante
– nu inregistreaza debite fata de autoritatea vamala;
– au realizat in anul calendaristic precedent importuri din teritorii si state terte (in prezent din afara UE), a caror valoare cumulata este de cel putin 150 milioane lei. In aceasta valoare nu se cuprind importurile de produse supuse accizelor armonizate;
– sunt inregistrate in scopuri de TVA cu cel putin un an calendaristic inaintea depunerii cererii;
– nu sunt in stare de insolventa, nu se afla in procedura de reorganizare sau lichidare judiciara si nu figureaza in evidenta speciala si/sau in lista contribuabililor inactivi.

Certificatul se va elibera in termen de 15 zile de la depunerea documentatiei complete de mai sus. In cazul in care una din conditiile de mai sus nu mai este indeplinita, certificatul se revoca.

Persoanele care obtin un astfel de certificat vor inscrie in declaratia vamala suma de TVA datorata pentru marfurile importate si ataseaza la declaratia vamala certificatul de amanare a platii TVA in vama. Biroul vamal acorda liberul de vama pentru marfurile importate fara a solicita plata efectiva a TVA si retine la declaratia vamala o copie a certificatului verificata si vizata pe baza exemplarului original prezentat de importator.

In vederea obtinerii certificatului de amanare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA depun la Autoritatea Nationala a Vamilor urmatoarele documente:
a) o cerere tip;
b) copie de pe documentul care atesta calitatea de persoana inregistrata in scopuri de TVA;
c) certificat de atestare fiscala, in original, din care sa rezulte ca nu au obligatii bugetare restante reprezentând impozite, taxe, contributii, inclusiv contributiile individuale ale salariatilor si orice alte venituri bugetare, cu exceptia celor esalonate si/sau reesalonate la plata, precum si a celor suspendate in conditiile legii;
d) declaratie pe proprie raspundere privind valoarea cumulata a importurilor din teritorii si state terte realizate in anul calendaristic precedent celui in care se solicita eliberarea certificatului;
e) declaratie pe proprie raspundere ca nu sunt in stare de insolventa, ca nu se afla in procedura de reorganizare sau lichidare judiciara si ca nu figureaza in evidenta speciala si/sau in lista contribuabililor inactivi;
f) cazier judiciar valabil pentru reprezentantul legal.

Articole similare

One Thought to “Certificatul de amanare la plata TVA in vama”

  1. sandor stefan

    articolul foarte la obiect folositor

Comentariul tau aici