Clasificarea datoriilor: pe termen scurt si lung

Datorii pe termen scurt

O datorie trebuie clasificata ca datorie pe termen scurt, denumita si datorie curenta, atunci când:

a) se asteapta sa fie decontata în cursul normal al ciclului de exploatare al entitatii; sau

b) este exigibila în termen de 12 luni de la data bilantului.

Toate celelalte datorii trebuie clasificate ca datorii pe termen lung.

Datorii pe termen lung

Contabilitatea împrumuturilor si datoriilor asimilate acestora se tine pe urmatoarele categorii: împrumuturi din emisiuni de obligatiuni si prime de rambursare a acestora, credite bancare pe termen lung si mediu, sumele datorate entitatilor afiliate si entitatilor de care compania este legata prin interese de participare, alte împrumuturi si datorii asimilate, precum si dobânzile aferente acestora.

Împrumuturile din emisiunile de obligatiuni reprezinta contravaloarea obligatiunilor emise potrivit legii. În cadrul acestora, trebuie  evidentiate distinct împrumuturile din emisiuni de obligatiuni convertibile.

Datoriile privind concesiunile si alte datorii similare sunt cele determinate de bunurile preluate cu acest titlu, potrivit contractelor încheiate de entitate.

Bunurile luate în concesiune se reflecta în conturi în afara bilantului (contul 8038 “Bunuri publice primite în administrare, concesiune si cu chirie”).

La sfârsitul duratei contractului de concesiune, bunurile se restituie proprietarului, situatie în care are loc anularea datoriilor corespunzatoare privind concesiunea.

Entitatile trebuie sa mentina clasificarea datoriilor pe termen lung purtatoare de dobânda în aceasta categorie chiar si atunci când acestea sunt exigibile în 12 luni de la data bilantului, daca:

a) termenul initial a fost pentru o perioada mai mare de 12 luni; si

b) exista un acord de refinantare sau de reesalonare a platilor, care este încheiat înainte de data bilantului.

Articole similare

One Thought to “Clasificarea datoriilor: pe termen scurt si lung”

  1. […] Articol Contzilla, Contabilitate, fiscalitate, monografii contabile, IAS […]

Comentariul tau aici