Combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plata – prevederi legislative

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Conform Legii 72/2013, in vederea promovarii competitivitatii mediului de afaceri si pentru consolidarea functionalitatii pietei romanesti, ca parte integranta a pietei interne a UE, se impune crearea unor mecanisme eficiente pentru combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plata rezultand din contractele incheiate intre profesionisti si intre acestia si autoritati contractante. 

Profesionist – orice persoana fizica sau juridica care exploateaza o intreprindere cu scop lucrativ.

Autoritate contractanta:

  • orice autoritate publica a statului roman, care actioneaza la nivel central, regional sau local;
  • orice organism de drept public, cu personalitate juridica, care a fost infiintat pentru a satisface nevoi de interes general, fara scop lucrativ, si care se afla in cel putin una dintre urmatoarele situatii:

-este finantat, in majoritate, de catre o autoritate contractanta sau de catre alt organism de drept public;
-se afla in subordinea sau este supus controlului unei autoritati contractante sau unui alt organism de drept public;
-in componenta consiliului de administratie ori, dupa caz, a consiliului de supraveghere si directoratului, mai mult de jumatate din numarul membrilor sunt numiti de catre o autoritate contractanta sau de catre alt organism de drept public;

  • orice asociere formata de una sau mai multe autoritati contractante.

Contracte intre profesionisti – termen contractual de plata

In raporturile dintre profesionisti, termenul de plata nu poate fi mai mare de 60 de zile calendaristice. Prin excepţie, partile pot stipula in contract un termen de plata mai mare.

Partile pot conveni efectuarea platii in mod esalonat, in acest caz, dobanzile penalizatoare si celelalte despagubiri se calculeaza prin raportare la suma scadenta.

Atentie! Partile nu pot conveni cu privire la data emiterii/primirii facturii. Orice clauza prin care se stipuleaza un termen de emitere/primire a facturii este lovita de nulitate absoluta.

Contracte intre profesionisti si autoritati contractante – termen contractual de plata

Autoritatile contractante executa obligatia de plata a sumelor de bani rezultand din contractele incheiate cu profesionisti cel tarziu la:

  • 30 de zile calendaristice de la data primirii facturii sau a oricarei altei cereri echivalente de plata;
  • 30 de zile calendaristice de la data receptiei bunurilor sau prestarii serviciilor, daca data primirii facturii ori a unei cereri echivalente de plata este incerta sau anterioara receptiei bunurilor sau prestarii serviciilor;
  • 30 de zile calendaristice de la receptie sau verificare, daca prin lege sau prin contract se stabileste o procedura de receptie ori de verificare pentru certificarea conformitatii marfurilor sau serviciilor, iar autoritatea contractanta a primit factura ori cererea echivalenta de plata la data receptiei sau verificarii ori anterior acestei date.

Termenele de plata stabilite in contract pentru executarea obligatiilor autoritatilor contractante nu pot fi mai mari decat cele mentionate mai sus.

In mod exceptional, partile pot stipula un termen de plata de maximum 60 de zile calendaristice, daca acesta este stabilit expres in contract si in documentatia achizitiei si este obiectiv justificat, tinand cont de natura sau caracteristicile specifice ale contractului.

Baza legala: Legea 72/2013

Autor articol: Diana Dragomir, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare