Cum este mai bine sa platesti salariul : o data sau in doua transe ?

Una dintre cele mai importante decizii in ce priveste managementul salariilor este in cate transe sa il platesti angajatilor.
Fiecare transa necesita munca suplimentara din partea angajatilor responsabili: colectarea de informatii privind timpul lucrat, calcularea sumelor de plata finale, corectarea erorilor, dispunerea platilor , etc.

Un argument in favoarea platilor bilunare este ca aceasta modalitate are un impact pozitiv asupra motivatiei angajatilor.
O problema apare in situatia in care angajatii au fost platiti pana la un moment dat in doua transe si apoi se trece la o singura transa, fiindca ar putea exista plangeri in partea unora privind probleme de cash flow , pana la obisnuirea cu noua ritmicitate a platilor.
O alta problema poate sa apara atunci cand o companie utilizeaza transe diferite pentru categorii diferite. De exemplu angajatii direct productivi pot primi doua transe in timp ce indirectii primesc doar una.Aceasta poate crea presiune pe angajatii din HR care vor fi prinsi mereu in calcule salariale, ramanandu-le timp foarte putin pentru alte activitati.
Aceeasi problema poate sa apara in cazul unei fuziuni sau a achitiei unei alte companii in cadrul careia exista un alt flux de plati.
De aceea este recomandat sa se aplice un sistem unitar pentru toti angajatii.

Durata dintre doua plati de salarii mai este numita si payroll cycle. Daca plata se face o data luna, atunci entitatea are un payroll cycle de o luna.

Modalitatea in care se face plata depinde foarte mult si de numarul de angajati si de gradul de automatizare a procesului.

La o firma cu un numar mic de angajati, chiar si  fara un soft performant se poate calcula destul de repede suma de plata.

In cadrul firmelor mari, de multe ori se apeleaza la externalizare fiindca ar fi destul de costisitoare atat mentinerea unui departament cat si achizitia unui soft care de multe ori este costisitor.

 

 

Articole similare

One Thought to “Cum este mai bine sa platesti salariul : o data sau in doua transe ?”

  1. Adrian Popescu

    Nu ne mai incapem in piele cu denumirile astea straine . In Romania limba romana e suverana . Cui nu ii convine sa place definitiv. Moda asta cu denumiri straine si folosirea limbilor straine peteritoriul Romaniei e o ipocrizie si o lipsa de respect fata de Romania .

Comentariul tau aici