Cum se ajusteaza TVA la protocol -cadouri peste 100 lei ? 635 = 4427 sau 623=4427 ?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Potrivit codului fiscal si normelor de aplicare, bunurile de mică valoare acordate gratuit în cadrul acțiunilor de protocol nu sunt considerate livrări de bunuri dacă valoarea fiecărui cadou oferit este mai mică sau egală cu plafonul de 100 lei, exclusiv TVA.

Cadoul cuprinde unul sau mai multe bunuri oferite gratuit.

În situația în care persoana impozabilă a oferit și cadouri care depășesc individual plafonul de 100 lei, exclusiv TVA, însumează valoarea depășirilor de plafon aferente unei perioade fiscale, care constituie livrare de bunuri cu plată, și colectează taxa, dacă taxa aferentă bunurilor respective este deductibilă total sau parțial. Se consideră că livrarea de bunuri are loc în ultima zi lucrătoare a perioadei fiscale în care au fost acordate bunurile gratuit și a fost depășit plafonul.

Cum se face nota de ajustare a TVA , pe baza autofacturii in ultima zi a perioadei?

a) 635 = 4427 sau

b) 623 = 4427 

Ce prevad reglementarile contabile si fiscale ?

1.Din punct de vedere fiscal, situatia este foarte clara : in cadrul cheltuielilor de protocol pentru calculul impozitul pe profit se mentioneaza ca este cuprinsa si taxa pe valoarea adaugata afarenta depasirilor de plafon/cadou/client. Este vorba de ART. 25 – Cheltuieli care prevede ca :

(3) Următoarele cheltuieli au deductibilitate limitată:

a) cheltuielile de protocol în limita unei cote de 2% aplicată asupra profitului contabil la care se adaugă cheltuielile cu impozitul pe profit și cheltuielile de protocol. In cadrul cheltuielilor de protocol se includ și cheltuielile înregistrate cu taxa pe valoarea adăugată colectată potrivit prevederilor titlului VII, pentru cadourile oferite de contribuabil, cu valoare mai mare de 100 lei.

Asadar, potrivit prevederilor fiscale, ar fi mai comod ca acest TVA sa fie inregistrat pe contul 623 pentru a fi cuprins in categoria corecta la calculul impozitului pe profit.

2.Din punct de vedere contabil, O 1802/2014 prevede legat de contul 635 ca :

” În debitul contului 635 “Cheltuieli cu alte impozite, taxe şi vărsăminte asimilate” se înregistrează:

– taxa pe valoarea adăugată colectată aferentă bunurilor şi serviciilor folosite în scop personal, predate cu titlu gratuit care depăşesc limitele prevăzute de lege, cea aferentă lipsurilor peste normele legale, precum şi cea aferentă bunurilor şi serviciilor acordate salariaţilor sub forma avantajelor în natură (4427);”

Pe de alta parte, atunci cand este vorba de active, O 1802/2014 prevede la sectiunea 1.2. ca in costul de achizitie al bunurilor se cuprinde preţul de cumpărare, taxele de import şi alte taxe (cu excepţia acelora pe care persoana juridică le poate recupera de la autorităţile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare şi alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achiziţiei bunurilor respective.

Practic cele doua aliniate ar reflecta modalitati de inregistrare diferite :

Potrivit functionalitatii contului 635 , aceasta ajustare TVA ar trebui inregistrata in contul 635.

Potrivit definitiei costului de achizitie al activelor TVA-ul nerecuperabil trebuie cuprins in costul de achizitie al activelor. Si in aceste cazuri, de cadouri, ne referim la bunuri, conform definitiei cadoului data de codul fiscal.

Concluzie:

Asadar, cum la acest capitol ne referim la cadouri – adica bunuri acordate clientilor, tinand cont de definitia costului de achizitie si apoi de prevederile fiscale mentionate la punctul 1, consideram ca acel TVA aferent depasirilor ar trebui inregistrat pe contul 623, nota contabila fiind :

623 = 4427

Pe de alta parte, nici cealalta abordare nu o consideram complet gresita, diferentele de nuanta  intre cele doua cazuri sunt destul de mici.

Articole similare