Deductibilitatea cheltuielilor cu formarea profesionala

Conform Codului fiscal, cheltuielile cu formarea si dezvoltarea profesionala a angajatilor sunt considerate cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit.

Astfel de cheltuieli pot face referire la : participarea a un curs de standarde internationale de contabilitate, la un training pentru familiarizarea cu o aplicatie informatica pe care firma o utilizeaza, un curs de negociere pentru personalul din vanzari.

Marea majoritate a companiilor organizeaza pentru angajatii lor asa numitele ” team building-uri ” cu scopul de a imbunatati relatiile dintre membrii grupului, prin evadare din rutina cotidiana, intr-un mediu mai putin formal. Acestea nu presupun de cele mai multe ori imbunatatirea know how-ului in domeniul profesional ci sunt mai degraba sesiuni de imbunatatire a relatiilor de grup, de unire a echipei, mici jocuri sociale, etc.

Adesea firmele considera aceste team building-uri cheltuieli cu formarea profesionala a anngajatilor si prin urmare le trateaza ca si cheltuieli deductibile.

Abordarea este gresita, intrucat cheltuielile pentru formarea si dezvoltarea profesionala au o natura mult mai tehnica, scopul fiind de specializare intr-un domeniu anume, de crestere a competentelor salariatilor pentru posturile pe care activeaza.

Intr-adevar, daca in derularea unui team building se organizeaza cursuri prin participarea unor consultanti , partea aferenta acestor seminarii poate fi separata de restul cheltuielilor si considerata deductibila.

Dar acest lucru trebuie sa se regaseasca intr-un contract incheiat cu consultantul respectiv in care sa se mentioneze clar natura serviciilor prestate si din care sa reiasa caracterul de formare profesionala.

Articole similare

Comentariul tau aici