Documentul de certificare intocmit de consultantul fiscal –proiect legislativ

Pe site-ul Ministerului de Finante a fost publicat în data de 24.11.2014 un Proiect de Ordin pentru aprobarea Procedurii de depunere la organul fiscal a documentului de certificare întocmit de consultantul fiscal precum și a Procedurii privind schimbul de informații între ANAF și Camera Consultanților Fiscali .

Prin OUG nr. 8/2014 pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi alte măsuri fiscal-bugetare publicată în M.Of. nr. 151/28 februarie 2014, au fost aduse o serie de modificări şi completări la OG nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscala, se arata in proiectul de aprobare.

Astfel, la art. 831 din Codul de procedură fiscală, este reglementat faptul că declaraţiile fiscale, inclusiv declaraţiile fiscale rectificative pot fi certificate de către un consultant fiscal care a dobândit această calitate potrivit reglementărilor legale în vigoare.

De asemenea, la alin. (3) al art. 831 din acelaşi act normativ, se prevede că, prin ordin al ministrului finanţelor publice, se aprobă procedura de depunere la organul fiscal a documentului de certificare întocmit de consultantul fiscal precum şi procedura privind schimbul de informaţii între ANAF şi CCF.

În vederea punerii în aplicare a acestei măsuri a fost elaborat prezentul proiect de ordin, care reglementează următoarele:

A.Procedura de depunere la organul fiscal a documentului de certificare întocmit de consultantul fiscal

Prin acestă procedură se reglementează următoarele:

– Depunerea la organul fiscal competent a notei de certificare, întocmită de către consultanții fiscali înscriși ca membrii activi în Registrul consultanților fiscali și al societăților de consultanță fiscală. Acest document se depune de către consultantul fiscal care certifică declarația, în baza acordului dat de către contribuabilul titular al declarației certificate.

– Conținutul notei de certificare, care trebuie să cuprindă în mod obligatoriu explicaţii cu privire la cuantumul şi natura creanţei fiscale declarate, precum şi, după caz, cauzele care au generat rectificarea, iar în cazul unei certificări cu rezerve, motivaţia acesteia.

– Modalitatea de depunere a notei de certificare, stabilindu-se că aceasta se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

B.Procedura privind schimbul de informaţii între ANAF şi CCF

Prin acestă procedură se reglementează următoarele:

– Obiectul schimbului de informații, respectiv modalitatea de cooperare dintre ANAF și CCF, în vederea asigurării schimbului de informații cu privire la membrii activi ai Camerei Consultanților Fiscali care pot certifica declarații fiscale.

-Obligațiile Camerei Consultanților Fiscali, respectiv de transmitere către ANAF a listei consultanților fiscali activi și actualizarea acesteia.

-Obligațiile ANAF, respectiv de transmitere către CCF a informațiilor referitoare la eventualele nereguli identificate cu privire la exercitarea, de către consultantul fiscal, aactivității de certificare a declarațiilor.

-Obligații comune ale celor două instituții, respectiv obligații de confidențialitate cu privire la informațiile ce fac obiectul schimbului de informații.

-Modalități de realizare a schimbului de informații, inclusiv standardele pentru fișierele transmise atât de CCF cât și de ANAF

 

Articole similare

Comentariul tau aici