Majorarea TVA-ului – 24%

Ca urmare a respingerii de catre Curtea Constitutionala a propunerii de diminuare a pensiilor, Guvernul a decis majorarea TVA-ului de la 19 la 24%, incepand cu data de 01 iulie 2010.

TVA-ului este un impozit indirect, care afecteaza consumatorul final. Cresterea TVA-ului afecteaza in mod direct, in cele din urma, populatia, insa are efecte de propagare si in randul activitatii companiilor.

Desi mediul de afaceri actioneaza ca o agentie de colectare a taxelor catre stat, in mod indirect va fi afectat prin faptul ca o cresterea a TVA-ului va determina o crestere a preturilor urmata de o reducere a consumului si concomitent a vanzarilor.

Efectul in lant este ca vanzand mai putin, firmele isi vor vedea diminuata activitatea, si vor trece la masuri de disponibilizare a personalului, deci somaj.

Efectele imediate ale majorarii TVA-ului pentru populatie sunt:

• Cresterea preturilor;

• Scaderea puterii de cumparare;

• Inflatie generalizata (estimata de catre analistii economici ca ar putea depasi 7% in 2010)

• Cresterea dobanzilor (cu implicatii si in cresterea ratelor la creditele in lei contractate de populatie);

Pentru companii efectele vor deriva in special din cresterea costurilor de finantare, dar si din eventuala scadere a vanzarilor generata de reducerea puterii de cumparare a populatiei. Astfel, cele mai afectate categorii vor fi producatorii de bunuri cu elasticitate crescuta la pret (a caror crestere a preturilor determina imediat o scadere puternica a vanzarilor), dar si comerciatii de bunuri non-alimentare (ale caror vanzari sunt asteptate sa scada).

Ca si efect asupra evolutiei cursului valutar este de asteptat ca masura cresterii TVA sa aiba un impact neutru sau chiar usor pozitiv asupra cursului LEU/ EUR, avand in vedere doua premise de baza:

– cresterea TVA va afecta cererea interna (inclusiv de produse din import)

– potentiala crestere a dobanzilor la LEI (generata de inflatie) va avea un efect pozitiv asupra cursului conducand la scaderea cotatiei EUR.

Aceasta masura mai genereaza pentru firme si costuri administrative legate de reconfigurarea aplicatiilor informatice, a formatului jurnalelor si decontului de TVA precum si costuri legate de recalcularea preturilor de vanzare.

Articole similare

One Thought to “Majorarea TVA-ului – 24%”

  1. Carmen

    Buna ziua,
    Sunt expert contabil si in aceste momente sunt de-a dreptul disperata!
    Nu stiu cum exact vom aplica peste 2 zile TVA de 24%; trebuie adaptate programele, casele de marcat…. ce se intampla cu cota redusa de 9%??? Ramane asa? in OUG este prevazuta doar cota standard de 24%.
    Voi cum faceti?

Comentariul tau aici