Modalitatea de solicitare a rambursarii TVA de catre persoanele din afara Comunitatii Europene

Baza legala: OPANAF 225/2014; OPANAF 5/2010; Legea 571/2003 privind Codul fiscal cu  completari si modificari ulterioare.

Conform prevederilor art. 147.2 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal cu completari si   modificari ulterioare, persoana impozabila neinregistrata si care nu este obligata sa se  inregistreze in scopuri de TVA in Romania, nestabilita pe teritoriul Uniunii Europene, poate  solicita rambursarea taxei aferente importurilor si achizitiilor de bunuri/servicii efectuate in  Romania, daca, in conformitate cu legile tarii unde este stabilita, o persoana impozabila stabilita  in Romania ar avea acelasi drept de rambursare in ceea ce priveste TVA sau alte impozite/taxe  similare aplicate in tara respectiva.

In conformitate cu modificarile aduse procedurii reglementata si aprobata prin OPANAF 5/2010, pentru a beneficia de rambursarea taxei pe valoarea adaugata, persoana impozabila  trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute prin Normele metodologice de aplicare ale Codului fiscal, astfel:

  • pe parcursul perioadei de rambursare nu a avut in Romania sediul activitatii sale economice sau un sediu fix de la care sa fi efectuat operatiuni economice sau, in lipsa unor astfel de sedii fixe, domiciliul sau resedinta sa obisnuita;
  • pe parcursul perioadei de rambursare nu a livrat bunuri si nu a prestat servicii considerate ca fiind livrate/prestate pe teritoriul Romaniei, cu exceptia urmatoarelor operatiuni:

• prestarea de servicii de transport si de servicii auxiliare acestora, scutite in temeiul art.   143 alin. (1) lit. c) -m), art. 144 alin. (1) lit. c) si art. 144.1  din Codul fiscal;

• conform art. 150 alin. (2) – (6) din Codul fiscal, livrarea de bunuri si prestarea de  servicii catre o persoana care are obligatia de a plati TVA .

Autorul articolului : Sergiu Cobirzan, expert contabil si auditor financiar.

Articole similare

Comentariul tau aici