Noutati in reglementarile contabile 2017 – sinteza

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

In vartejul permanentelor schimbari in materie fiscala nu trebuie sa uitam si de noutatile in ce priveste contabilitatea.

Noutati contabile aduse in anul 2017 se reflecta in Ordinul 166/2017 care modifica si completeaza Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.802/2014 si care a intrat in vigoare la data de 31.01.2017.

Ce se schimba ?

·        Modificarea prevederilor privind prezentarea reevaluarii in notele explicative

Astfel, in cazul în care se efectuează reevaluarea, în notele explicative trebuie prezentate următoarele informații:

a) dacă a fost implicat un evaluator autorizat, potrivit legii;

b) pentru fiecare categorie de imobilizări corporale reevaluată, valoarea contabilă care ar fi fost recunoscută dacă activele ar fi fost înregistrate la cost istoric;

c) surplusul din reevaluare, indicând modificarea aferentă perioadei.

Pana la aceasta modificarea entitatile trebuiau sa prezinte în notele explicative, separat pentru fiecare element din bilanț de natura imobilizărilor corporale reevaluate, următoarele informații:    

a) valoarea la cost istoric a imobilizărilor reevaluate şi suma ajustărilor cumulate de valoare; sau     

b) valoarea la data bilanțului a diferenței dintre valoarea rezultată  din reevaluare  şi cea reprezentând costul istoric  şi, atunci când este cazul, valoarea cumulată  a ajustărilor suplimentare de valoare.

·         La capitolul care prezinta regulile de evaluare de baza ale activelor imobilizate se arata ca imobilizările trebuie să facă obiectul ajustărilor de valoare, astfel încât acestea să fie evaluate la cea mai mică valoare atribuibilă acestora la data bilanțului. Inainte, in textul legii se mentiona si ca ajustarea trebuie efectuata indiferent daca duratele lor de utilizare economica sunt limitate sau nu.Aceasta este mai degraba o simplificare a textului pentru o mai buna intelegere si nu o modificare in sine.

·        Daca pana la intrarea in vigoare a O 166/2017  se prevedea ca suportarea liniară a cheltuielilor pe durata contractului, se aplică și în cazul stimulentelor acordate cu ocazia încheierii de contracte de închiriere sau de alte contracte care presupun acordarea de stimulente pentru atragerea chiriașilor,  prin O 166/2017 se precizeaza ca si veniturile urmeaza acelasi tratament.

Mai detaliat, trebuie sa tinem cont de stimulente acordate la încheierea sau la renegocierea unor contracte. La negocierea sau la renegocierea unui leasing operațional, locatorul îi poate oferi locatarului anumite stimulente pentru a încheia contractual, cum ar fi : plata unui avans în numerar către locatar sau rambursarea ori asumarea de către locator a costurilor locatarului (cum ar fi costuri de reamplasare, modernizări ale activului în regim de leasing  şi costuri aferente unui angajament anterior de contract de leasing al locatarului). Alternativ, se poate conveni ca, în perioadele inițiale ale duratei contractului de leasing, locatarul să  plătească  o chirie mai mică sau să  nu plătească  deloc.

Locatarul trebuie să  recunoască  beneficiul agregat al stimulentelor drept o reducere a cheltuielilor cu chiria pe toată durata contractului de leasing, pe o bază liniară in timp ce locatorul trebuie să  recunoască  valoarea agregată  a costului stimulentelor drept o diminuare a venitului din leasing pe durata contractului de leasing, pe o bază liniară.

·         In ce priveste evaluarea initiala a imobilizarilor corporale, ordinul 1802/2014 prevede ca exemplu de costuri care se efectuează  în legătură  cu construcția unei imobilizări corporale, direct atribuibile acesteia : costurile de testare a funcționării corecte a activului, după  deducerea încasărilor nete provenite din vânzarea elementelor produse în timpul aducerii activului la amplasamentul  şi condiția de funcționare (cum ar fi eşantioanele produse la testarea echipamentului);

Noutatea este completarea cu mentiunea ca din punct de vedere contabil, cheltuielile reprezentând costuri de testare și veniturile menționate mai sus se înregistrează distinct, în funcție de natura acestora, diferența dintre cheltuielile și veniturile respective urmând a fi înregistrată apoi pe seama activului în curs de construcție (articol contabil 231 «Imobilizări corporale în curs de execuție» = 722 «Venituri din producția de imobilizări corporale»);”.

·        In ce priveste amortizarea , se precizeaza ca si  investițiile imobiliare pentru care nu au fost găsiți încă chiriași  se pot trece în conservare, în funcție de politica contabilă  adoptată, entitatea înregistrand în contabilitate o cheltuială  cu amortizarea sau o cheltuială  corespunzătoare ajustării pentru deprecierea constatata.

·        La capitolul dedicat stocurilor, se arata ca in sfera de cuprindere a acestora se include si ansamblurile sau complexurile de locuințe destinate vânzării.

·        La capitolul dedicat tertilor se arata ca dobânzile și penalitățile de întârziere, precum și alte datorii de natură similară se recunosc fie în contul de profit și pierdere, fie în rezultatul reportat, în funcție de perioada căreia îi corespund și cu respectarea prevederilor prezentelor reglementări.

·        Se introduc clarificari privind inregistrarea asistentei guvernamentale. Asistenta acordată de guvern se reflectă distinct în cadrul decontărilor cu bugetul statului. Asistența guvernamentală reprezintă acțiunile întreprinse de guvern cu scopul de a acorda beneficii economice specifice unei entități sau unei categorii de entități care îndeplinesc anumite criterii. În înțelesul prezentelor reglementări, asistența guvernamentală nu include beneficii care sunt oferite doar indirect, prin acțiuni ale guvernului care influențează condițiile generale de activitate economică, cum ar fi punerea la dispoziție de infrastructură în zonele aflate în dezvoltare sau impunerea unor constrângeri comerciale entităților concurente.

Guvern se referă  la guvernul propriu‐zis, la agențiile guvernamentale  şi la alte organisme similare de la nivel local, național sau internațional.

·        La capitolul alocat cheltuielor se introduce prevederea ca o promisiune de cumpărare nu generează contabilizarea de cheltuieli.

·        La sectiunea destinata auditului sunt actualizate criteriile pentru care o entitate va fi supusa auditului. Astfel, sunt supuse auditului entitățile care, la data bilanțului, depășesc limitele a cel puțin două dintre următoarele 3 criterii:

a) totalul activelor: 16.000.000 lei;

b) cifra de afaceri netă: 32.000.000 lei;

c) numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar: 50.

Obligația de auditare pentru entitățile prevăzute la prezentul alineat se aplică atunci când acestea depășesc limitele respective în două exerciții financiare consecutive. De asemenea, entitățile respective sunt scutite de la obligația de auditare a situațiilor financiare anuale dacă limitele a două dintre cele trei criterii menționate nu sunt depășite în două exerciții financiare consecutive.

·        In cadrul capitolului destinat raportarii platilor efectuate catre guverne dupa definitii se introduce prevederea ca in general, nu este necesar ca o entitate activă în industria extractivă sau în sectorul exploatării pădurilor primare să prezinte dividendele plătite unui guvern ca acționar comun sau obișnuit al entității respective dacă aceste dividende sunt plătite guvernului în aceleași condiții ca și celorlalți acționari. Cu toate acestea, entitatea va avea obligația de a prezenta dividendele plătite în locul drepturilor de producție sau al redevențelor.

·         La capitolul destinat publicarii raportului privind platile catre guverne se precizeaza ca entitățile obligate să întocmească și să publice anual un raport asupra plăților către guverne depun acel raport la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice odată cu situațiile financiare anuale individuale, respectiv situațiile financiare anuale consolidate, în condițiile prevăzute la art. 36 din Legea contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

·         În Planul de conturi general se elimină contul 8031 “Imobilizări corporale luate cu chirie” și se introduc conturile 4318 “Alte contribuții pentru asigurările sociale de sănătate”(*), 7865 “Venituri financiare din amortizarea diferențelor aferente titlurilor de stat” și 8031 “Imobilizări corporale primite cu chirie sau în baza altor contracte similare”.

(*) În acest cont se înregistrează contribuția datorată, potrivit legii, de alte persoane decât angajații, pentru asigurările sociale de sănătate.

Se introduce funcțiunea contului 8031 “Imobilizări corporale primite cu chirie sau în baza altor contracte similare”:

Contul 8031 «Imobilizări corporale primite cu chirie sau în baza altor contracte similare»

Cu ajutorul acestui cont se ține evidența imobilizărilor corporale primite în leasing operațional, cu chirie sau în baza altor contracte similare, încheiate în acest scop.

În debitul contului 8031 «Imobilizări corporale primite cu chirie sau în baza altor contracte similare» se înregistrează, pe baza contractelor sau proceselor-verbale de închiriere, valoarea de inventar a imobilizărilor corporale respective primite, iar în credit, valoarea acelorași imobilizări corporale restituite titularilor pe baza proceselor-verbale de predare.

Soldul contului reprezintă valoarea de inventar a imobilizărilor corporale primite în leasing operațional, cu chirie sau în baza altor contracte similare, existente la un moment dat.

·        Funcțiunea conturilor 431 “Asigurări sociale”, 8036 “Redevențe, locații de gestiune, chirii și alte datorii asimilate” și 8039 “Alte valori în afara bilanțului” se modifică și vor avea următorul cuprins:

Contul 431 «Asigurări sociale»

Cu ajutorul acestui cont se ține evidența decontărilor privind contribuția angajatorului și a personalului la asigurările sociale și a contribuției pentru asigurările sociale de sănătate.

Contul 431 «Asigurări sociale» este un cont de pasiv.

În creditul contului 431 «Asigurări sociale» se înregistrează:

– contribuția angajatorului la asigurările sociale (645);

– contribuția angajatorului pentru asigurările sociale de sănătate (645);

– sume reprezentând alte drepturi de asigurări sociale, potrivit legii (645);

– contribuția personalului la asigurări sociale (421, 423);

– contribuția personalului pentru asigurări sociale de sănătate (421, 423);

– contribuția pentru asigurări sociale de sănătate datorată, potrivit legii, de alte persoane decât angajații (462).

In debitul contului 431 «Asigurări sociale» se înregistrează:

– sumele virate asigurărilor sociale și asigurărilor sociale de sănătate (512);

– sumele datorate personalului, ce se suportă din asigurări sociale (423);

– sume reprezentând datorii privind asigurările sociale, prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii (758).

Soldul contului reprezintă sumele datorate asigurărilor sociale.

Contul 8036 «Redevențe, locații de gestiune, chirii și alte datorii asimilate»

Cu ajutorul acestui cont se ține evidența datoriilor aferente imobilizărilor primite în leasing operațional, cu chirie, precum și a altor datorii asimilate, datorate de către entitate pentru bunurile luate în locație sau cu chirie, pentru care nu se recunoaște o imobilizare necorporală.

În debitul contului 8036 «Redevențe, locații de gestiune, chirii și alte datorii asimilate» se înregistrează sumele reprezentând redevențe, locații de gestiune, chirii și alte datorii asimilate, iar în credit, valoarea datoriilor de acest gen, efectiv plătite de către entitate.

Soldul contului reprezintă contravaloarea redevențelor, locațiilor de gestiune, chiriilor și altor datorii asimilate pe care entitatea le are de plătit la un moment dat.

Contul 8039 «Alte valori în afara bilanțului»

Cu ajutorul acestui cont se ține evidența bunurilor care au fost predate în leasing financiar de către entitățile radiate din Registrul general și care mai au în derulare contracte de leasing, a angajamentelor de cumpărare sau vânzare, aferente instrumentelor derivate, a mărfurilor primite în consignație, precum și a altor valori în afara bilanțului decât cele cuprinse în conturile 8031-8038.

În debitul contului 8039 «Alte valori în afara bilanțului» se înregistrează alte valori obținute în afara bilanțului, iar în credit, stingerea obligațiilor entității în legătură cu aceste valori.

Soldul contului reprezintă alte valori în afara bilanțului, existente la un moment dat.

Articole similare