Sinteza informatiilor legate de impozitul pe dividende de la 1 ianuarie 2016

Un proiect de Cod Fiscal publicat  la data de 18 februarie 2015 in sectiunea Trasparenta decizionala pe site-ul Ministerului de finante prevedea eliminarea impozitului pe dividende începând cu 1 ianuarie 2016.

În prezent, potrivit prevederilor corespunzătoare din Codul fiscal, dividendele distribuite persoanelor juridice române, sunt supuse impunerii cu o cotă de 16%. Acest impozit nu se aplică dividendelor distribuite/plătite de o persoană juridică română:

–  unei persoane juridice române, care deține, la data plății dividendelor, minimum 10% din titlurile de participare ale persoanei juridice române, pe o perioadă de 1 an împlinit până la data plății acestora, inclusiv;

– fondurilor de pensii facultative, respectiv fondurilor de pensii administrate privat, fonduri care, potrivit reglementărilor privind piața de capial, sunt încadrate în categoria fondurilor deschise de investiții, entități care, din punct de vedere fiscal, sunt asimilate persoanelor juridice române;

– organelor administraţiei publice care exercită, prin lege, drepturile şi obligaţiile ce decurg din calitatea de acţionar al statului la acele persoane juridice române.

Întrucât mediul de afaceri a evidențiat dubla impunere economică sunt necesare modificări pentru neimpozitarea dividendelor indiferent de condițiile de deținere, se arata in  expunerea de motive.

Totodata, proiectul viza si eliminarea impozitului pe dividende la persoanele fizice.

Măsura ar elimina dubla taxare, la nivelul companiei (prin impozitul pe profit) şi al acţionarilor.

Proiectul a fost republicat pe site-ul ANAF in data de 27.03.2015 si a pastrat aceasta propunere de eliminare a  impozitului pe dividende.

In ce priveste măsura de eliminare a impozitului pe dividende pentru distribuirile între persoane juridice române se urmăreea obținerea unor efecte economice pozitive prin: creșterea volumului de investiţii și favorizarea dezvoltării societăților de tip holding, încurajrea păstrării în ţară a capitalului românesc, dinamizarea procesului de repatriere a capitalului românesc, încurajând, totodată, restructurarea societăților comerciale în scopul adaptării lor la exigențele mediului economic și financiar, național și european, aflat în continuă schimbare.

Plenul Senatului a adoptat luni 27 aprilie 2015 cu 90 voturi “pentru”, 36 “impotriva” si 4 abtineri proiectul de lege privind Codul Fiscal. Urmeaza ca proiectul de lege sa ajunga in dezbatere la Camera Deputatilor, camera decizionala, se arata intr-un articol publicat pe hotnews.ro.

Daca in versiunea Guvernului impozitul pe dividende era redus la zero de la 1 ianuarie 2016, senatorii au votat impozitarea cu 5% pentru dividendele platite de o firma locala catre o alta firma.

Totodata s-a eliminat prevederea legata de neimpozitarea dividendelor acordate persoanelor fizice.

Articole similare

Comentariul tau aici