1 iunie ziua copilului si zi libera legal pentru salariati

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Este primul an in care salariatii vor avea zi libera in data de 01 iunie, cu ocazia Zilei Internationale a Copilului. De aceasta zi libera vor beneficia atat salariatii care au copii, cat si ceilalti salariati.

Potrivit art. 139 din Codul Munci, angajatorii trebuie sa acorde zi libera angajatilor in data de 01 iunie 2017 cu ocazia Zilei Internationale a Copilului. Anul acesta, 01 iunie va pica intr-o zi de joi.

Exista, insa si exceptii de la regula de mai sus, mai exact persoane care trebuie sa lucreze si in zilele de sarbatoare legala. Potrivit Codului Muncii, angajatorii sunt obligati sa acorde compensatii, respectiv timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

Totodata, in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariulde baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Atentie! Potrivit art. 260 alin. (1) pct. g) din Codului Muncii, angajatorii care nu acorda timp liber cu ocazia sarbatorilor legale sau care nu acorda compensatiile legale pentru munca in aceste zile risca o amenda cuprinsa intre 5.000 și 10.000 de lei.

Autor articol: Diana Dragomir, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare