10 aspecte esentiale cu privire la CAM

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

  • Contributia asiguratorie pentru munca (CAM) se datoreaza pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor prin completarea declaratiei 112 de catre angajator.
  • Cota CAM este de 2,25%.
  • Prin exceptie in perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028 inclusiv, cota CAM se reduce la nivelul cotei care se face venit la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale constituit in baza Legii nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu modificarile ulterioare, in cazul angajatorilor care desfasoara activitati in sectorul constructii si care se incadreaza in conditiile prevazute de lege.
  • Contribuabilii obligati la plata CAM sunt, dupa caz:

-PF si PJ care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, pentru cetatenii romani, cetateni ai altor state sau apatrizii, pe perioada in care au, conform legii, domiciliul sau resedinta in Romania, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte;

-PF cetateni romani, cetatenii altor state sau apatrizii, pe perioada in care au, conform legii, domiciliul sau resedinta in Romania, si care realizeaza in Romania venituri din salarii sau asimilate salariilor de la angajatori din state care nu intra sub incidenta legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte.

  • CAM nu se datoreaza pentru prestatiile suportate din bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor pentru somaj, precum si din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.
  • PF si PJ au obligatia de a calcula CAM si de a o plati la bugetul de stat, intr-un cont distinct, pana la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se platesc veniturile sau pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se platesc veniturile, dupa caz.
  • Calculul CAM se realizeaza prin aplicarea cotei asupra bazei de calcul.
  • CAM datorata de contribuabilii PF si PJ, se vireaza in contul de Trezorerie 20.A.47.03.00 “Sume din contributia asiguratorie pentru munca in curs de distribuire”, codificat cu codul de identificare fiscala al contribuabililor.
  • Codurile IBAN pentru fiecare Trezorerie se pot accesa la urmatorul link:

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Iban2014.htm

  • Stingerea CAM se realizeaza de catre ANAF potrivit prevederilor art. 165 din Codul de procedura fiscala.

Articole similare

Comentariul tau aici