3 cheltuieli cu deductibilitate limitata pentru stabilirea venitului net anual din activitati independente

Diurna este primită de angajați pe perioada delegării și detașării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului. Cheltuiala cu diurna este deductibilă în limita a 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru instituțiile publice potrivit art. 21 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal. Cum indemnizația zilnică de delegare și detașare în România este 17 lei (Ordinul 60/2015), rezultă prin conformitate cu cadrul legal amintit anterior că nivelul maxim de deductibilitate este de 42,5 lei (17 lei x 2,5).

Mai trebuie sa mentionam ca in zilele in care angajatul este in delegatie si primeste diurna, nu poate sa primeasca tichete de masa.

Cheltuielile de sponsorizare, mecenat, precum şi pentru acordarea de burse private, efectuate conform legii, sunt deductibile în limita unei cote de 5% din baza de calcul.

Cheltuielile de protocol, sunt deductibile în limita unei cote de 2% din baza de calcul.

Baza de calcul se determină ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile deductibile, altele decât cheltuielile de sponsorizare, mecenat, pentru acordarea de burse private, cheltuielile de protocol, cotizaţiile plătite la asociaţiile profesionale.

Articole similare

Comentariul tau aici