3 intrebari privind gestiunea la inceput de an 2018

Iata mai jos o lista cu 3 intrebari si raspunsuri utile privind setarea deschiderii gestiunii in 2018:

1.Numerotarea facturilor – se poate continua seria din anul precedent sau trebuie deschisa o serie noua?

Se poate merge pe ambele variante, ambele fiind premise, trebuie doar mentionat in decizie de stabilire a seriei care va fi seria utilizata in 2018 si primul numar.

In Smart Bill poti defini noua serie si primul numar ca in imaginea de mai jos si in plus poti genera pe baza acestei configurari si decizia de inseriere.

Si decizia generata:

Recomandare: din punct de vedere practic este mai bine sa deschizi o serie noua, pentru a putea centraliza mai usor facturile fiecarui an dar si pentru ca in raportarea D 394 sa ai o evidenta mai clara si mai usor de verificat.

2.Inventarierea – este obligatorie inventarierea stocurilor la 31.12.2017, astfel ca inceputul sa an sa porneasca cu solduri inventariate ?

Nu este obligatoriu ca inventarierea sa aiba loc fix in 31 decembrie 2017.  Aceasta poate sa aiba loc si inainte de aceasta data. Iata ce prevede alin. (4) al O 2861/2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea şi efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii:

“Inventarierea anuală a elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii se face, de regulă, cu ocazia încheierii exerciţiului financiar, avându-se în vedere şi specificul activităţii fiecărei entităţi.

La entităţile cu activitate complexă, bunurile pot fi inventariate şi înaintea datei de încheiere a exerciţiului financiar, cu condiţia asigurării valorificării şi cuprinderii rezultatelor inventarierii în situaţiile financiare anuale întocmite pentru exerciţiul financiar respectiv.

….

În situaţia inventarierii unor gestiuni pe parcursul anului, în registrul-inventar se cuprinde valoarea stocurilor faptice inventariate şi înscrise în listele de inventariere actualizate cu intrările şi ieşirile de bunuri din perioada cuprinsă între data inventarierii şi data încheierii exerciţiului financiar.”

Recomandare: din punct de vedere practic este mai bine sa faci inventarierea la 31.12.2017, iar daca utilizezi facilitatea de inventariere disponibila in Smart Bill nu trebuie sa iti faci griji ca inventarierea va dura mult.

3.Confirmarile de sold cu partenerii – parte a procesului de inventariere- este obligatorie?

O parte a procesului de inventariere este inventarierea datoriilor si creantelor. Conform  Ordonantei 2861/ 2009 , creanţele şi obligaţiile faţă de terţi sunt supuse verificării şi confirmării pe baza extraselor soldurilor debitoare şi creditoare ale conturilor de creanţe şi datorii care deţin ponderea valorică în totalul soldurilor acestor conturi, potrivit “Extrasului de cont” sau punctajelor reciproce scrise.

Nerespectarea acestei proceduri, precum şi refuzul de confirmare constituie abateri de la normele de inventariere şi se sancţionează potrivit legii.

In O 2634/2015 privind documentele financiar-contabile nu se mai cuprinde modelul Extrasului de cont , asa cum era anterior prezentat in vechiul ordin 3512/2008, dar se mentioneaza ca “ Creanţele şi obligaţiile faţă de terţi sunt supuse inventarierii pe baza confirmării extraselor soldurilor conturilor analitice debitoare şi creditoare, sau a punctajelor reciproce, în funcţie de necesităţi.”

Asadar, verificarea soldurilor de terti este obligatorie dar se lasa  flexibilitate privind structura documentului justificativ utilizat.

Din Smart Bill poti genera usor lista clientilor neincasati din modulul Rapoarte, utilizand oricare din modalitatile: Fisa clientului, Facturi neincasate, Sume de incasat pe client.

 

Articole similare