3 notiuni de cash management

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

1.Intercompany netting

Intercompany netting este o procedura care se utilizeaza in cadrul grupului intre entitatile din cadrul acestuia si consta practic in compensarea soldului platilor de efectuat cu incasarile de primit dintre doua entitati detinute de aceeasi companie mama. Dupa compensare, se achita numai diferenta intre cele doua.

Se utilizeaza cu precadere in tranzactiile internationale.

Daca utilizezi Smart Bill pentru mai multe companii afiliate, poti sa setezi ca acelasi utilizator sa poata sa se conecteze pe oricare dintre firmele dorite, fara sa fie nevoie sa introduca utilizatorul si parola defiecare data.

Astfel, ca odata logat in aplicatie, poti sa alegi orice firma pecare doresti sa lucrezi, sa verifici soldul trezoreriei si sa planifici incasarile si platile.

De asemenea, ai un meniu dedicat incasarilor si platilor:

2.Cash flow-ul net

Cash flow-ul net este suma numerarului incasat sau platit intr-o anumita perioada de timp.

Analiza acestuia este esentiala pentru a stabiliviabilitatea unei afaceri pe termen scurt, respectiv capacitatea acesteia de a genera numerar.

Un cash flow negativ inregistrat in mod constant poate indica faptul ca entitatea are probleme operationale mari sau dimpotriva, ca este intr-o perioada de crestere sustinuta si are nevoie de mai mult capital de lucru.

Atentie !

  • Cash flow-ul net nu este acelasi lucru cu profitul sau pierderea neta.
  • Responsabilii cu trezoreria trebuie sa monitorizeze atent acest indicator.

Tocmai datorita importantei acestui indicator, in Smart Bill gasesti o sectiune de rapoarte pe aceasta tema, pe care poti sa o adaugi in Favorite si astfel sa o ai mereu la “vedere”.

Aici poti verifica ce sume ai de incasat pe client si care sunt platile pe care le ai de onorat.

Deasemenea, poti vedea care sunt facturile neincasate pe care trebuie sa le ai in vedere in scopul recuperarii.

Poti face astfel usor si o prognoza a numerarului.

3.Cursul de schimb

Cursul de schimb este rata la care sunt cotate doua monede, altfel spus valoarea unei valute din moneda unei țari X, exprimat in unitați monetare ale altei țari.

Cotatiile valutare se publica zilnic pe site-ul BNR.

Atunci cand desfasori tranzactii in valuta, cursul deschimb are o mare importanta in activitatea ta, fiindca va trebui sa convertesti diferitele sume facturate sau incasate din valuta in lei. Va trebuisa verifici de fiecare data cursul si sa il utilizezi pe cel coresponzatordatei tranzactiei.

In Smart Bill cursul valutar se preia automat de pe site-ul BNR atunci cand ai o tranzactie in valuta si de asemenea, poti configura cum vrei sa fie ales cursul valutar, astfel:

  • cursul comunicat azi
  • cursul comunicatieri sau
  • cursul BNR plus un anumit procent:

Datorita importantei trezoreriei, aceasta activitate este necesara atat la firmele foarte mici cat si la cele foarte mari. La acestea din urma exista de regula departamente distincte cu responsabilitati foarte stricte pe toate liniile de analiza a cash-flow-ului.

Articole similare

Comentariul tau aici