30 noiembrie si 1 decembrie-zile de sarbatoare legala-prevederile din Codul Muncii

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

  Avand in vedere ca se apropie ziua de 30 noiembrie, respectiv 1 decembrie, zile de sarbatoare legala, va reamintim care sunt prevederile legislative din Codul Muncii referitoare la acestea.

  “Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
  – 1 şi 2 ianuarie;
  – 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
  – prima şi a doua zi de Paşti;
  – 1 mai;
  – 1 iunie;
  – prima şi a doua zi de Rusalii;
  – Adormirea Maicii Domnului;
  – 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
  – 1 decembrie;
  – prima şi a doua zi de Crăciun;
  – două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

  Acordarea zilelor libere se face de către angajator. Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

  Prevederile referitoare acordarea zilelor libere in sarbatorile legale nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

  Salariaţilor care lucrează în unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, precum şi la locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii, li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

  În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

  Prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pot stabili şi alte zile libere.”

  Articole similare

 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Articole similare

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: