5 exemple de frauda la nivelul unei societati

Prezentam mai jos cinci exemple simple prin care frauda poate sa existe la nivelul unei entitati :
1. Achizitii in nume personal : unii angajati pot antrena fondurile companiei pentru a-si achizitiona bunuri si servicii in nume personal. De regula angajatii care pot face acest lucru sunt si cei care au buget si posibilitatea sa aprobe cheltuieli , sau cei care pot atat sa inregistreze cat si sa aprobe/plateasca facturi sau deconturi. Problema se poate preveni prin impartirea sarcinilor – de exemplu -un angajat are dreptul doar sa inregistreze facturi iar altul numai sa plateasca .
2. Angajati fantoma– aceasta modalitate se preteaza in firmele mai mari, unde angajatii unui department de resurse umane pot crea angajati fictivi prin care sa redirecteze sume in conturi personale sub forma salariilor.
3. Furtul efectiv de active ale companiei – angajatii pot sustrage bunuri ale companiei daca nu exista un sistem de securitate bine pus la punct. Tot aici se poate include si utilizarea neautorizata a activelor companiei – de exemplu utilizarea unui autoturism fara aprobare, in interes personal. Acesta din urma nu este furt, insa utilizarea repetata creste gradul de uzura a bunului si prin urmare se genereaza cheltuieli suplimentare pentru firma.
4. Deturnarea incasarilor –aceasta este insarea unor sume destinate companiei in alte conturi si mascarea incasarii cu documente false. Aceasta se intampla tot din cauza neimpartirii responsabilitatilor intre agajati.
5. Manipularea rezultatelor financiare – pentru a afisa rezultate financiare excelente- aceasta posibilitate exista exclusiv in cadrul departamentului de contabilitate.
Pentru contracararea efectelor fraudei trebuie sa existe un puternic sistem de control intern si in plus angajamentul conducerii companiei in detectarea tuturor acestor aspecte.

Citeste si :

9 legi pe care orice contabil ar trebui sa le cunoasca

 

 

Articole similare

One Thought to “5 exemple de frauda la nivelul unei societati”

  1. UrsFe

    5… doar 5. Sunt multiple cazurile in care se poate frauda o societate. Cea care a provocat pierderea cea mai mare, din experienta mea, a fost plata furnizorilor in iban-uri personale si falsificarea confirmarilor de sold la furnizori.
    In principiu nu ai cum, din punctul de vedere al managerului, sa controlezi intern toate tranzactiile, insa ar fi bine sa se puna mai mult accent pe importanta contabilului. Majoritatea angajatorilor au cele mai mici salarii in departamentul contabil si se asteapta ca acestia sa-si neglijeze familia pentru 1.200lei pe luna; nu este antrenat in procesul de motivare si nu se acorda feedback pentru munca depusa. Se considera ca trebuie sa avem contabili si atat. Pe langa rolul de “translator” al informatiei financiare contabilul este si primul controlor intern, prin urmare trebuie sa fie linistit ca nu-si va pierde locul de munca daca desopera si comunica o problema!

Comentariul tau aici