5 intrebari frecvente cu privire la TVA

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

1. Care este teritoriul de aplicare a taxei pe valoare adaugate?

Raspuns: Potrivit art. 267 din Codul Fiscal, teritoriul de aplicare a TVA-ului este format din: Uniunea Europeana si teritoriul Uniunii Europene inseamna teritoriile statelor membre; stat membru si teritoriul statului membru inseamna teritoriul fiecarui stat membru al UE pentru care se aplica Tratatul privind functionarea UE; teritorii terte sunt teritoriile prevazute la alin. (2) și (3); tara terta inseamna orice stat sau teritoriu pentru care nu se aplica prevederile Tratatului privind functionarea UE.

2. Care sunt operatiunile impozabile in Romania?

Raspuns: Potrivit art. 268 din Codul Fiscal, din punctul de vedere al taxei sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: operatiunile care, in sensul art. 270 – 272 , constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata; locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania; livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila; livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice.

3. Ce fel de operatiuni sunt considerate livrari de bunuri?

Raspuns: Potrivit art. 270 din Codul Fiscal, urmatoarele operatiuni sunt considerate, de asemenea, livrari de bunuri: predarea efectiva a bunurilor catre o alta persoana, ca urmare a unui contract care prevede ca plata se efectueaza in rate sau a oricarui alt tip de contract care prevede ca proprietatea este atribuita cel mai tarziu in momentul platii ultimei sume scadente, cu exceptia contractelor de leasing; transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor, in urma executarii silite; trecerea in domeniul public a unor bunuri din patrimoniul persoanelor impozabile.

4. Ce reprezinta exigibilitatea taxei?

Raspuns: Exigibilitatea taxei reprezinta data la care autoritatea fiscala devine indreptatita, in baza legii, sa solicite plata de catre persoanele obligate la plata taxei, chiar daca plata acestei taxe poate fi amanata.

5. Pentru ce produse se aplica cota de 5%?

Raspuns: Cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele livrari de bunuri si prestari de servicii: manuale scolare, carti, ziare si reviste, cu exceptia celor destinate exclusiv sau in principal publicitatii; serviciile constand in permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectura si arheologice, gradini zoologice si botanice, targuri, expozitii si evenimente culturale, evenimente sportive, cinematografe; livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite; terenul pe care este construita locuinta include si amprenta la sol a locuintei.

Autor articol: Diana Dragomir, economist, profil Linkedin -click aici-


Articole similare