5 conturi noi vor completa planul de conturi general

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Planul de conturi s-a completat cu 5 conturi noi, potrivit Ordinului 4.291/2022 al ministrului finanțelor pentru reglementarea
unor aspecte contabile.

Aceste conturi sunt:

 • 467 Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende
 • 6053 Cheltuieli privind consumul de gaze naturale
 • 6058 Cheltuieli cu alte utilități
 • 694 Cheltuieli cu impozitul pe profit rezultat din decontările în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit
 • 794 Venituri din impozitul pe profit rezultat din decontările în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit

Contul 467 „Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende”
Cu ajutorul contului 467 „Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende” se ţine evidenţa dividendelor primite în urma repartizărilor efectuate, conform legii, în cursul exerciţiului financiar, şi care urmează să se regularizeze ulterior comunicării dividendelor stabilite în baza situaţiilor financiare anuale.
Contul 467 „Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende” este un cont de pasiv.
În creditul contului 467 „Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende” se înregistrează suma dividendelor primite în urma repartizărilor interimare de dividende (461).
În debitul contului 467 „Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende” se înregistrează suma dividendelor primite în urma repartizărilor interimare de dividende şi regularizate pe seama dividendelor cuvenite în baza situațiilor financiare anuale (461).
Soldul contului reprezintă sumele primite ca dividende, în urma repartizărilor efectuate, conform legii, în cursul exerciţiului financiar.


Contul 694 „Cheltuieli cu impozitul pe profit rezultat din decontările în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit”
Cu ajutorul acestui cont se ține evidența cheltuielilor cu impozitul pe profit rezultat din decontările în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, definit potrivit Codului fiscal.
În debitul contului 694 „Cheltuieli cu impozitul pe profit rezultat din decontările în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit” se înregistrează valoarea impozitului pe profit datorat ca urmare a decontărilor între membrii grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit (451 şi alte conturi în care urmează să se evidenţieze datoriile respective).


Contul 794 „Venituri din impozitul pe profit rezultat din decontările în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit”
Cu ajutorul acestui cont se ține evidența veniturilor din impozitul pe profit rezultat din decontările în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, definit potrivit Codului fiscal.
În creditul contului 794 „Venituri din impozitul pe profit rezultat din decontările în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit” se înregistrează valoarea impozitului pe profit de recuperat în urma decontărilor între membrii grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit (451 şi alte conturi în care urmează să se evidenţieze creanțele respective).

Articole similare

2 Thoughts to “5 conturi noi vor completa planul de conturi general”

 1. Steliana Botea

  Nu prea inteleg functiunea contului 467. Sigur nu este corect! Dati toata monografia rep divid. intermediare si distribuirea finala ca sa ma convingeti ca aveti dreptate!

  1. angela citea

   ce ti se pare incorect? e corect si se va folosi pentru dividende intermediare primite de persoane jurdice de la persoane juridice.

Comentariul tau aici