Achizitia produselor agricole efectuate de o societate neplatitoare de TVA-documente justificative si monografie contabila

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
  Conform art.7 din legea 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, exercitarea activitatilor de comert cu ridicata sau comert cu amanuntul a produselor agricole obtinute in ferma/gospodaria proprie de catre producatorii agricoli persoane fizice care detin atestat de producator se realizeaza in baza carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol. Se interzice vanzarea produselor cumparate de la terte persoane in baza carnetului de comercializare.

  Formularul carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol are regim special, este prevazut cu elemente de siguranta si se tipareste, in conditiile legii, de catre Imprimeria Nationala, la solicitarea consiliilor judetene/Consiliul General al Municipiului Bucuresti, care le distribuie primarilor, la solicitarea acestora.

  Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol se elibereaza la cerere solicitantului de catre primarul pe a carui raza de competenta se afla terenul/ferma/gospodaria in care se obtin produsele estimate a fi destinate comercializarii, in termen de 5 zile lucratoare de la data solicitarii, dupa verificarea existentei atestatului de producator si dupa verificarea faptica in teren a existentei produsului/produselor supuse comercializarii.

  Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol se utilizeaza exclusiv pentru produse vegetale, produse zootehnice, precum si pentru produse apicole.

  Regimul de utilizare a filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol este urmatorul:

  a) primul exemplar se inmaneaza cumparatorului;

  b) al doilea exemplar se pastreaza de vanzator;

  c) al treilea exemplar se pastreaza la carnet.

  Carnetele utilizate, continand al treilea exemplar al filelor, se restituie la primariile care au emis carnetul, in termen de 15 zile lucratoare de la data utilizarii ultimei file a acestora.

  Prevederile de mai sus se aplica pentru orice fel de vanzare de produse agricole, in orice cantitate si structura sortimentala, indiferent de calitatea cumparatorului, respectiv persoana fizica sau persoana juridica, cu exceptia exercitarii actului de comert cu amanuntul in piete agroalimentare, targuri si piete ambulante.

  Pe durata transportului produselor achizitionate de la producatori agricoli pe baza carnetului de comercializare, cumparatorul trebuie sa detina fila din carnet care justifica provenienta marfii, cu exceptia achizitiei acestor produse din piete agroalimentare, targuri si piete ambulante.

  In ceea ce priveste regimul carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol prevazut in Ordinul 2634/2015 se mentioneaza urmatoarele: „Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol este reglementat de Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol”, mentiuni pe care le regasim mai sus.

  Documentele justificative provenite din tranzactii/ operatiuni de cumparare a unor bunuri de la persoane fizice, pe baza de borderou de achizitie/carnetul de comercializare, pot fi inregistrate in contabilitate numai in cazul in care se face dovada intrarii in gestiune a bunurilor respective.

  Pe scurt in cazul in care o firma neplatitoare de TVA achizitioneaza produse agricole obtinute in ferma/gospodaria proprie de catre producatorii agricoli persoane fizice, documentul justificativ in baza caruia vor face inregistrarile contabile va fi carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol. Acesta poate fi inregistrat in contabilitate numai daca se poate face dovada intrarii in gestiune a bunurilor respective. ( Semnarea notei de receptie de catre gestionar sau a carnetului de comercializare pentru primirea produselor)

  Monografia contabila:

  Inregistrarea produselor achizitionate

  30X „Materiale”       =            462 „Creditori diversi”

  Plata produselor achizitionate

  462 „Creditori diversi” =5121/5311 „Casa/Banca”

   

   

  Articole similare

  • Nu am gasit articole similare
 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Recent Posts

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: