Ai angajati care lucreaza in weekend? – iata ce ar trebui sa cunosti

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

  Angajatorii care au angajati cu contract individual de munca care lucreaza si in weekend, sunt obligati sa le acorde acestora un spor la salariu.

  Sporul de weekend este acel spor care se acorda de catre angajator salariatilor care sunt prezenti la serviciu si in weekend.  Pentru angajatii care sunt nevoiti sa lucreze si in weekend trebuie stipulat in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca aceasta clauza, sau sa se anexeze un act aditional prin care sa aminteasca acest lucru.

  Potrivit art. 137 din Codul muncii, orice salariat trebuie sa aiba doua zile consecutive (48 de ore) de repaus saptamanal, de regula sambata si duminica.

  In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

  Astfel ca, in situatia in care salariatii nu beneficiaza de repausul saptamanal, sambata sau duminica, ci in alte zile consecutive, acestia trebuie obligatoriu sa beneficieze de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca. 

  Care este cuantumul sporului de weekend?

  Legislatia in vigoare nu prevede un cuantum fix al sporului de weekend, existand astfel libertate deplina a partilor in stabilirea cuantumului si a conditiilor acordarii acestuia prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

  Atentie! Acest spor de weekend se va inregistra in REVISAL

  Cum se aplica sporul de weekend?

  Avand in vedere faptul ca legislatia in vigoare nu precizeaza cuantumul si modalitatea de aplicare a sporului de weekend, atat angajatorul cat si salariatii au libertatea deplina de a negocia cuantumul si modalitatea de aplicare a acestui spor de weekend, cu conditia ca aceste aspecte sa fie prevazute in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca. 

  Sporul de weekend poate aparea sub doua forme:

  • valoare fixa;
  • valoare procentuala (%).

  Iata mai jos doua modalitati de aplicare a sporului de weekend daca aceasta este sub forma procentuala (%):

  • procentul se va aplica la salariul brut realizat in luna respectiva;
  • procentul se va aplica la salariul brut realizat doar pentru numarul de ore lucrate efectiv in weekend pentru luna respectiva.

  Baza legala: Codul Muncii

  Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-

  Articole similare

 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Articole similare

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: