Amortizarea fiscala la autoturisme

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

  Iata cateva lucruri bine de stiut despre amortizarea autoturismelor:

  1.       Din punct de vedere fiscal, pentru autoturisme se poate opta pentru amortizare: liniara, degresiva sau in functie de numarul de kilometri parcursi.

  Baza legala

  ·        Art 28 alin. (5) din Codul fiscal prevede posibilitatea contribuabilului de a opta pentru metoda de amortizare liniară sau degresivă pentru mijloacele fixe din gestiune.

  ·        Art 28 alin. (12) lit. h) arata ca ca  mijloacele de transport pot fi amortizate şi în funcţie de numărul de kilometri sau numărul de ore de funcţionare prevăzut în cărţile tehnice.

  2.     Amortizarea este partial deductibila pentru mijloacele de trasport  cu cel putin 9 scaune–in limita a 1.500 lei/luna.

  Baza legala :

  ·        At 28 alin (14) :  pentru mijloacele de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, din categoria M1, astfel cum sunt definite în Reglementările privind omologarea de tip şi eliberarea cărţii de identitate a vehiculelor rutiere, precum şi omologarea de tip a produselor utilizate la acestea – RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 211/2003, cu modificările şi completările ulterioare, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, în limita a 1.500 lei/lună. Pentru aceste mijloace de transport nu se aplică prevederile  referitoare la amortizarea in functie de numarul de kilometri parcursi.

  Exceptii : situaţiile în care mijloacele de transport respective se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:

  1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie şi servicii de curierat;

  2. vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii, precum şi pentru test drive şi pentru demonstraţii;

  3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;

  4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închiriere către alte persoane, transmiterea dreptului de folosinţă, în cadrul contractelor de leasing operaţional sau pentru instruire de către şcolile de şoferi.

  3.       Din punct de vedere fiscal (H2139/2004) durata de viata pentru autoturisme (cod 2.3.2.1.1.) este 4-6 ani, iar pentru taxiuri (cod 2.3.2.1.1.1. ) 3-5 ani.

  Articole similare

 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Articole similare

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: