Autofactura pentru cheltuieli de protocol – speta

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

  Autofactura  este un document justificativ pentru livrarile de bunuri sau prestari de servicii catre sine, creata de beneficiar in numele furnizorului, daca factura nu a fost emisa pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei.

  Se vor intocmi autofacturi si pentru suma avansurilor platite, exceptie facand situatia in care faptul generator de taxa a intervenit in aceeasi luna, situatie in care se va emite o autofactura cu suma totala. Mentionam ca daca persoana impozabila este inregistrata in scopuri de TVA, aceasta are obligatia de a emite autofactura in conditiile descrise mai sus.

  Bunurile de mica valoare acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea fiecarui cadou oferit este mai mica sau egala cu plafonul de 100 lei, exclusiv TVA. Cadoul cuprinde unul sau mai multe bunuri oferite gratuit. In situatia in care persoana impozabila a oferit si cadouri care depasesc individual plafonul de 100 lei, exclusiv TVA, insumeaza valoarea depasirilor de plafon aferente unei perioade fiscale, care constituie livrare de bunuri cu plata, si colecteaza taxa, daca taxa aferenta bunurilor respective este deductibilă total sau partial.

  Baza impozabila, respectiv valoarea depasirilor de plafon, si taxa colectata aferenta se inscriu in autofactura care se include in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care persoana impozabila a acordat bunurile gratuit in cadrul actiunilor de protocol si a depasit plafonul.

  Speta:  O entitate a inregistrat o factura de cadouri care depaseste plafonul de 100 lei. Se emite o autofactura pentru acea diferenta a TVA-ului. Cum se declara in D394?

  Raspuns: Baza de impozitare si suma TVA colectata prin autofactura emisa pentru depasirea valorii cadourilor oferite drept protocol, se raporteaza prin declaratia 394 la cartusul I “ALTE INFORMATII”, la pct. 2.2 “Numar total de facturi emise, in perioada de raportare”, prin autofacturare “seria si numarul facturilor emise prin autofacturare, inclusiv baza impozabila si TVA aferente, defalcate pe fiecare cota (24%, 20%, 19%, 9%, 5%), cu exceptia celor emise de beneficiar in numele furnizorilor.

  Prin Declaratia 394 se raporteaza, incepand cu luna octombrie 2016 si valoarea autofacturilor emise ca document pentru colectarea TVA in cazul realizarii de operatiuni asimilate unei livrari de bunuri.


  Articole similare

 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Articole similare

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: