Cand devine o firma inactiva?

Cand o firma este declarata inactiva?

Potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala, o firma este declarata inactiva daca indeplineste cel putin una din urmatoarele conditii:

  • pe parcursul unui semestru nu isi indeplineste nici una din obligatiile declarative prevazute de lege. Prin “obligatie declarativa” se intelege obligatia de a depune formularele 100, 101, 112, 300, 301, 390 si 394.
  • se sustrage de la efectuarea inspectiei fiscale prin declararea unui sediu fals, care nu permite inspectorilor fiscali sa identifice si sa verifice compania.
  • organele fiscale constata ca firma nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat.

Ce consecinte suporta o firma care a fost declarata inactiva?

  •  Nu sunt deductibile cheltuielile inregistrate in evidenta contabila care au la baza un document emis de un contribuabil inactiv.
  • Firmele inactive nu vor mai putea fi inregistrate in scopuri de TVA (se anuleaza automat).
  • Cazier fiscal,  cu urmatoarele consecinte: nu se aproba infiintarea de noi societati, nu se aproba exercitarea unei activitati independente de catre asociati sau membrii fondatori, nu se premite cesiunea partilor sociale sau actiunilor, nu se permite numirea de noi  reprezentanti legali sau schimbarea actionariatului, etc.
  • Firma va fi stearsa din Registrul operatorilor intracomunitari, deci nu va mai putea face nicio operatiune intracomunitara.

Cum verificam daca o firma este activa sau inactiva?

Informatiile cu privire la inactivitatea firmelor se pot gasii pe urmatoarele site-uri:

  • site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, pe site-ul Anaf.ro, la sectiunea “Informatii publice”.
  • site-ul Marketalerts.ro

Baza legala: Codul de procedura fiscala

 

Articole similare

One Thought to “Cand devine o firma inactiva?”

  1. Anca

    ” Nu sunt deductibile cheltuielile inregistrate in evidenta contabila care au la baza un document emis de un contribuabil inactiv” , da, nici tva-ul nu e deductibil dar cand merg la un magazin, depozit etc. sunt cu internetul dupa mine sau pot verifica mereu , la orice achizitie daca firma e inactiva? Nu era mai corect ca legiuitorul sa oblige mentionarea acestei stari pe factura? Chiar si atunci cand operezi documentul in contabilitate e dificil sa verifici daca toti furnizorii cu care lucrezi sunt in situatia aceasta! In plus aceasta stare poate interveni oricand !

Comentariul tau aici