Care este CA pentru care trebuie sa treci la TVA lunar?

Din punct de vedere al TVA, ca regula generala, perioada fiscală este luna calendaristică

Prin excepţie, perioada fiscală este trimestrul calendaristic pentru :

·         persoana impozabilă care în cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifră de afaceri din operaţiuni taxabile şi/sau scutite cu drept de deducere şi/sau neimpozabile în România, dar care dau drept de deducere conform, care nu a depăşit plafonul de 100.000 euro al cărui echivalent în lei se calculează conform normelor, cu excepţia situaţiei în care persoana impozabilă a efectuat în cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achiziţii intracomunitare de bunuri.

Cum se calculeaza cifra de afaceri pentru incadrarea din punct de vedere al TVA ?

In primul rand trebuie sa mentionam ca cifra de afaceri din balanta nu este si cifra de afaceri la care face referire acest articol din codul fiscal ci este definita de Codul fiscal ca fiind  din valoarea totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii taxabile şi/sau scutite de TVA, precum şi a operaţiunilor rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate. Aceasta include de exemplu si avansurile, care din punct de vedere contabil nu se reflecta in cifra de afaceri, insa din punct de vedere fiscal, da.

Citeste aici o analiza complexa a diferentei intre cele doua definitii ale cifrei de afaceri : contabil vs. fiscal.

Cum se calculeaza plafonul in lei ?

Potrivit normelor, echivalentul în lei al plafonului de 100.000 euro se determină pe baza cursului de schimb comunicat de BNR valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent.

Pentru anul 2015 acest plafon este 448.340 – cursul BNR fiind 4,4834 .

Cand se modifica perioada fiscala ? In luna in care ai depasit plafonul ?

Platitorii de TVA care utilizeaza ca perioada fiscala trimestrul si depasesc plafonul cifrei  de afaceri in cursul anului, vor trece la TVA lunar incepand cu anul urmator .

Adica, daca in cursul anului 2015 veti avea o cifra de afaceri de peste 448.340 lei va trebui sa treceti la perioada fiscala luna calendaristica incepand cu 2016.

Ce declaratii se depun ?

Se depune declaratia 010 pana la 31 ianuarie 2015. 

Articole similare

Comentariul tau aici