Care este diferenta dintre ROE si ROA?

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

  ROE (Return on Common Equity) – Rata rentabilitatii capitalului propriu-   reflecta eficienta utilizarii capitalurilor actionarilor si se determina ca raport intre profitul net obtinut (RNE)  de entitate si capitalul propriu(CPR).

  ROE = (RNE  /CPR)  * 100

  Indicatorul arata gradul de alocare a fondurilor actionarilor in activitatea curenta , pe de-o parte, precum si eficienta cu care firma angajeaza capitalul actionarilor in afaceri, pe de alta parte.

  Indicatorul reflecta  totodata rentabilitatea capitalului actionarilor constituind o masura a capacitatii entitatii de a plati dividendele cuvenite acestora.

  Indicatorul permite estimarea castigurilor pe o unitate de capital investit in actiuni sau profitul care revine proprietarilor  pentru investitiile facute in firma.

  ROA   (Return on Total Assets)– Rata rentabilitatii activelor – este cea mai raspandita rata din cadrul ratelor rentabilitatii economice.  Aceasta masoara gradul de rentabilitate al intregului capital investit in entitate si se determina ca si raport intre rezultatul net al exercitiului(RNE) si totalul activelor entitatii (AB).

  ROA = (RNE/AB) * 100 

  Articole similare

 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Articole similare

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: