Care este termenul maxim de amortizare al imobilizarilor necorporale (O 1802/214)

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Iata mai jos o scurta sinteza a prevederilor legate de duratele de viata ale imobilizarilor necorporale conform O 1802/2014 :

  • Cheltuielile de constituire – se amortizeaza intr-o perioada de cel mult 5 ani
  • Cheltuielile de cercetare-dezvoltare – se amortizează pe durata de utilizare sau pe perioada contractului, după caz. În cazul în care durata contractului sau durata de utilizare depăşeşte 5 ani, durata de amortizare a cheltuielilor de dezvoltare nu poate depăşi 10 ani.
  • Concesiuni, brevete si alte drepturi si valori similare – se amortizeaza pe durata prevazuta de utilizare
  • Fondul comercial – in cazul în care fondul comercial este tratat ca un activ, acesta se amortizează, de regulă, în cadrul unei perioade de maximum 5 ani. Totuşi, în cazurile excepţionale în care durata de utilizare a fondului comercial nu poate fi estimată în mod credibil, entităţile pot să amortizeze fondul comercial în mod sistematic într-o perioadă de peste 5 ani, cu condiţia ca această perioadă să nu depăşească 10 ani.
  • Alte imobilizari necorporale – programele informatice, precum şi celelalte imobilizări necorporale înregistrate la elementul “Alte imobilizări necorporale” se amortizează pe durata prevăzută pentru utilizarea lor de către entitatea care le deţine.


Articole similare