CAS datorata de PFA -material informativ DGRFP Iasi

Material informativ DGRFP Iasi, 10.06.2021

Contribuția de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care realizează venituri din activități independente
Persoanele fizice care realizează venituri din activități independente datorează contribuția de asigurări sociale, dacă estimează pentru anul curent venituri nete a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice.
Persoanele fizice care nu se încadrează în plafonul de 12 salarii minime brute pe țară, pot opta pentru plata contribuției de asigurări sociale pentru anul curent, în condițiile prevăzute pentru persoanele care estimează că realizează venituri anuale peste nivelul a 12 salarii minime brute pe țară.
Baza anuală de calcul al contribuției de asigurări sociale, în cazul persoanelor care realizează venituri din activități independente, o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere al declarației unice.
Persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligația asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii, precum și persoanele care au calitatea de pensionari nu datorează contribuția de asigurări sociale pentru veniturile din activități independente.
Contribuția de asigurări sociale se calculează de către contribuabilii care desfașoară activități independente, prin aplicarea cotei de contribuție de 25% asupra bazei anuale de calcul de 12 salarii minime brute pe țară.
Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente, depun declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, până la data de 25 mai, inclusiv a anului pentru care se stabilește contribuția datorată.
Contribuabilii care în cursul anului fiscal încep să desfășoare o activitate independentă, iar venitul net, anual, cumulat, din una sau mai multe surse de venituri, estimat a se realiza în anul în curs este cel puțin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, recalculat corespunzător numărului de luni rămase până la sfârșitul anului fiscal, sunt obligați să depună declarația unică în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului și să declare venitul ales pentru care datorează contribuția. Salariul minim brut pe țară garantat în plată este cel în vigoare la data depunerii declarației.
Contribuabilii care încep o activitate în luna decembrie depun declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, până la data de 25 mai, inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.
Persoanele fizice care realizează venituri din activități independente, pentru care datorează contribuţia şi care în cursul anului fiscal se încadrează în categoria persoanelor exceptate de la plata contribuţiei, depun la organul fiscal competent declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţii sociale datorate de persoanele fizice, în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, îşi recalculează contribuţia datorată şi declarată pentru
anul în curs şi datorează, după caz, contribuţia corespunzător plafonului recalculat.
Recalcularea contribuției se efectuează, după cum urmează:
a) modificarea plafonului anual corespunzător numărului de luni de activitate;
b) încadrarea venitului net realizat pe perioada de activitate în plafonul de 12 salarii minime brute pe țară
c) rectificarea venitului ales care nu poate fi mai mic decât plafonul prevăzut la lit. a);
d) determinarea contribuției datorată recalculată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului ales prevăzut la lit. c).
În situația în care venitul net realizat corespunzător lunilor de activitate este mai mic decât plafonul anual corespunzător numărului de luni de activitate, nu se datorează contribuția de asigurări sociale.
Persoanele fizice al căror venit estimat se modifică în cursul anului în care se realizează veniturile și nu se mai încadrează în plafonul de 12 salarii minime brute pe țară își pot modifica contribuția datorată prin rectificarea venitului estimat, prin depunerea declarației unice, oricând până la împlinirea termenului legal de depunere a acesteia.
În situația în care persoanele fizice au estimat pentru anul curent un venit net anual cumulat din venituri din activități independente mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, iar venitul net anual cumulat realizat este cel puțin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la data depunerii declarației, acestea datorează contribuția de asigurări sociale și au obligația depunerii declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, până la data de 25 mai, inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor în vederea definitivării contribuției de asigurări sociale. În declarație se completează venitul ales, care trebuie să fie cel puțin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe țară.
În situația în care persoanele fizice au estimat pentru anul curent un venit net anual cumulat din venituri din activități independente, cel puțin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, iar venitul net anual cumulat realizat este sub nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, nu datorează contribuția de asigurări sociale, cu excepția celor care au optat pentru plata contribuției. În acest caz contribuția plătită nu se restituie, aceasta fiind valorificată la stabilirea elementelor necesare determinării pensiei, potrivit legii.
În situaţia în care persoanele fizice care obțin venituri din activități independente nu depun declaraţia unică, baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale stabilită de organul fiscal din oficiu o reprezintă valoarea a 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul legal de depunere a declaraţiei din anul pentru care se datorează contribuţia.
Termenul de plată a contribuției de asigurări sociale este până la data de 25 mai, inclusiv a anului următor celui pentru care se datorează contribuția.

Articole similare

Comentariul tau aici