Ce ar trebui sa cunosc despre stingerea creantelor fiscale ?

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

  Orice entitate activa care desfasoara activitati in diferite domenii, va datora la bugetul de stat anumite taxe, impozite sau contributii sociale, dupa caz. Platile acestor taxe, impozite sau contributii sociale catre organul fiscal se vor efectua prin intermediul bancilor, trezoreriilor si al altor institutii autorizate sa deruleze operatiuni de plata.

  Reamintim faptul ca lista cu codurile IBAN valabile pentru Trezoreria fiecarui judet si pentru fiecare categorie de taxe, impozite si contributii se poate vizualiza la urmatorul link din site-ul ANAF:

  https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/asistenta_contribuabili/persoane_juridice/codurile_iban/!ut/p/a1/hY9NC4JAEIZ_Swev7qyWLN1WDU2iCJFsL7GCX2G7spr-_bbwUFA2t3l5Ht4ZxFCKmOBDXfK-loI3z505lxCHTmgRKzr4MQbqLWMcHV0MW0sDZw3Aj6Hw6RO6cbVP9gnxdBDYkz8D_Ok_ITZXEfj2BMycGCFWNjJ7vXumIrNJiZjKi1zlyrwrHVd933ZrAwwYx9HkghemkgZ84yvZ9Sh9w1B7S1K4rpphRxcPyBVqvw!!/dl5/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/

  In cazul creantelor fiscale administrate de organul fiscal central si organul fiscal local, debitorii efectueaza plata acestora intr-un cont unic, prin utilizarea unui ordin de plata pentru Trezoreria Statului pentru obligatiile fiscale datorate.

  Tipurile de obligatii fiscale supuse acestor prevederi se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F., in cazul creantelor fiscale administrate de organul fiscal central si prin ordin al ministrului dezvoltarii regionale, administratiei publice si fondurilor europene, in cazul creantelor fiscale administrate de organul fiscal local.

  Distribuirea sumelor din contul unic se face de organul fiscal competent, distinct pe fiecare buget sau fond, dupa caz, proportional cu obligatiile fiscale datorate.

  In cazul in care suma platita nu acopera obligatiile fiscale datorate unui buget sau fond, distribuirea in cadrul fiecarui buget sau fond se face in urmatoarea ordine:

  a) pentru toate impozitele si contributiile sociale cu retinere la sursa;

  b) pentru toate celelalte obligatii fiscale principale;

  c) pentru obligatiile fiscale accesorii aferente obligatiilor prevazute la lit. a) si b).

  Plata obligatiilor fiscale efectuata intr-un cont bugetar eronat este valabila, de la momentul efectuarii acesteia. La cererea debitorului, organul fiscal competent efectueaza indreptarea erorilor din documentele de plata intocmite de debitor, in suma si din contul debitorului inscrise in documentul de plata, cu conditia debitarii contului acestuia si a creditarii unui cont bugetar.

  Prevederile de mai sus se aplica si in cazul in care plata s-a efectuat in alt buget decat cel al carui venit este creanta fiscala platita, cu conditia ca acestea sa fie administrate de acelasi organ fiscal iar plata sa nu fi stins creantele datorate bugetului in care s-a incasat suma platita eronat, cu exceptia cazului in care in evidenta fiscala debitorul inregistreaza sume platite in plus cel putin la nivelul platii eronate.

  In situatia in care plata obligatiilor fiscale s-a efectuat utilizand un cod de identificare fiscala eronat, eroarea din documentul de plata poate fi corectata cu conditia ca plata sa nu fi stins creantele datorate bugetului in care s-a incasat suma platita eronat, cu exceptia cazului in care in evidenta fiscala debitorul inregistreaza sume platite in plus cel putin la nivelul platii eronate.

  Cererea de indreptare a erorilor din documentele de plata poate fi depusa in termen de 5 ani, sub sanctiunea decaderii. Termenul incepe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a efectuat plata.

  La ce se refera compensarea?

  Prin compensare se sting creantele statului reprezentand impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat cu creantele debitorului reprezentand sume de rambursat, de restituit sau de plata de la buget, pana la concurenta celei mai mici sume, cand ambele parti dobandesc reciproc atat calitatea de creditor, cat si pe cea de debitor, cu conditia ca respectivele creante sa fie administrate de aceeasi autoritate publica, inclusiv unitatile subordonate acesteia.

  Baza legala: Codul de procedura fiscala

  Articole similare

 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Articole similare

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: