Probleme cu lichiditatile? Foloseste operatiunea de lease back

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Proprietarul bunului (teren, cladire, echipament) vinde bunul respectiv si incheie simultan o intelegere cu cumparatorul pentru a inchiria bunul respectiv in anumite conditii. Cumparatorul bunului poate fi o banca, o firma de asigurari, o societate de leasing, un investitor particular.

  Vanzatorul primeste imediat pretul de cumparare al bunului si utilizeaza bunul, platind redevente noului proprietar (cumparatorul).

  O tranzactie de vânzare a unui activ pe termen lung si de închiriere a aceluiasi activ în regim de leasing (leaseback) se contabilizează în functie de clauzele contractului de leasing, astfel:

  • dacă tranzactia de vânzare si închiriere a aceluiasi activ are ca rezultat un leasing financiar, tranzactia reprezintă un mijloc prin care locatorul acordă o finantare locatarului, activul având rol de garantie.

  Entitatea beneficiară a finantării (locatarul) nu va recunoaste în contabilitate operatiunea de vânzare a activului, nefiind îndeplinite conditiile de recunoastere a veniturilor. Activul rămâne înregistrat în continuare la valoarea existentă anterior operatiunii de leasing, cu regimul de amortizare aferent .

  • dacă tranzactia de vânzare si închiriere a aceluiasi activ are ca rezultat un leasing operational, entitatea vânzătoare contabilizează o tranzactie de vânzare, cu înregistrarea scoaterii din evidentă a activului si a sumelor încasate sau de încasat si a taxei pe valoarea adăugată pentru operatiunile taxabile, conform prevederilor legale.

  Operatiunea de închiriere a activului în regim de leasing operational se contabilizează de utilizator conform prezentelor reglementări. Ca urmare, operatiunea se reflectă în contul de profit si pierdere.

  Oana Tomoiaga

  Articole similare

 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Articole similare

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: