Ce perioade fiscale se aplica in 2022 pentru D 112 ?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

In ce priveste frecventa depunerii declaratiei privind D112, regula generala este ca perioada fiscala este luna calendaristica.
Declaratia 112 se depune lunar, pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza impozitul pe venit si contributiile sociale.
Exista insa si exceptii, respectiv utilizarea ca perioada trimestrul.

Cine poate depune trimestrial?

Declaratia 112 se poate depune trimestrial, pana la data de 25 inclusiv, a lunii urmatoare trimestrului de catre angajatori sau de persoane asimilate angajatorului, care fac parte din urmatoarele categorii:

  • asociații, fundații sau alte entități fără scop patrimonial, persoane juridice cu exceptia institutiilor publice
  • persoanele juridice plătitoare de impozit pe profit care, în anul anterior, au înregistrat venituri totale de până la 100.000 euro și au avut un număr mediu de până la 3 salariați exclusiv;
  • persoanele juridice plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor care, în anul anterior, au avut un număr mediu de până la 3 salariați exclusiv;
  • persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale, precum și persoanele fizice care exercită profesii liberale și asocierile fără personalitate juridică constituite între persoane fizice, persoanele fizice care dețin capacitatea de a încheia contracte individuale de muncă în calitate de angajator, care au, potrivit legii, personal angajat pe bază de contract individual de muncă.

Exista si aici exceptii:

Daca in cursul trimestrului angajatii beneficiaza de concedii si indemnizații de asigurari sociale de sanatate sau le inceteaza calitatea de asigurat, angajatorii, depun declarația pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit concediul medical sau incetarea calitații de asigurat.
In acest caz, declarația/declarațiile aferenta/ aferente perioadei ramase din trimestru se depune/se depun pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului. In cazul in care incetarea calitații de asigurat are loc in luna a doua a trimestrului, se vor depune atat declarația pentru prima luna a trimestrului, cat si cea pentru luna a doua, urmand ca dupa incheierea trimestrului sa se depuna numai declarația pentru luna a treia.

Articole similare

Comentariul tau aici