Ce se intelege prin sintagma servicii de restaurant si catering? – 5% sau 9% cota TVA?

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

  Incepand cu data de 01 noiembrie 2018 potrivit OUG nr. 89/2018 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cota de TVA de 5% s-a extins.

  Astfel ca, se aplica o cota de 5% pentru:

  • manuale școlare, cărți, ziare și reviste, cu excepția celor destinate exclusiv sau în principal publicității;
  • serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură și arheologice, grădini zoologice și botanice, bâlciuri, parcuri de distracții și parcuri recreative ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 9321 și 9329, potrivit Clasificării activităților din economia națională – CAEN, actualizată prin Ordinul președintelui Institutului Național de Statistică nr. 337/2007, târguri, expoziții și evenimente culturale, evenimente sportive, cinematografe, altele decât cele scutite conform art. 292 alin. (1) lit. m);
  • livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construită locuința include și amprenta la sol a locuinței;
  • cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcție similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;
  • serviciile de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice, altele decât berea care se încadrează la codul NC 22 03 00 10;
  • dreptul de utilizare a facilităților sportive ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 9311 și 9313, potrivit Clasificării activităților din economia națională – CAEN, actualizată prin Ordinul președintelui Institutului Național de Statistică nr. 337/2007, în scopul practicării sportului și educației fizice, altele decât cele scutite conform art. 292 alin. (1) lit. l).

  Potrivit art. 18. alin (1) din Normele metodologice la Codul Fiscal, in sensul TVA, serviciile de restaurant si de catering reprezinta servicii care constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora. Furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura este numai unul dintre elementele unui intreg in care predomina serviciile. Serviciile de restaurant constau in prestarea unor astfel de servicii in spatiile prestatorului, iar serviciile de catering constau in prestarea unor astfel de servicii in afara localurilor prestatorului.

  (2) Furnizarea de produse alimentare si/sau de bauturi, preparate sau nu, fie cu transport, fie fara, dar fara vreun alt serviciu conex, nu se considera a fi servicii de restaurant sau catering in sensul alin. (1).

  Din cele mentionate mai sus putem trage concluzia ca doar anumite firme si doar in anumite situatii se va datora TVA de 5%. Mai exact, se va aplica o cota de 5% de catre societate atunci cand aceasta pe langa produsele alimentare/bautura ofera si servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora (de exemplu serviciile ospatarilor, oferirea de vesela, tacamuri si mese pentru servire, etc.)

  In cadrul unui restaurant, daca clientul va consuma produsele comandate in incinta restaurantului, atunci societatea va putea aplica o cota de TVA de 5%, insa daca clientul va solicita produsele la pachet (pe care le va consuma in afara restaurantului) atunci societatea va aplica o cota de TVA de 9%.

  In acest sens, Ministerul Finantelor Publice a venit cu un proiect de ordin cu exemple practice referitoare la situatiile in care se aplica cota redusa de 5% si situatiile in care se aplica cota redusa de 9% pentru servicii de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice – altele decat berea care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10, cu scopul de a se clarifica acest aspect.

  Din pacate, acest ordin a ramas, momentan, doar la stadiul de proiect legislativ.

  Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-

  Articole similare

 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Articole similare

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: