Ce sunt fondurile de investitii INDEX?

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Fondurile mutuale index sunt fonduri care functioneaza prin replicarea (exacta sau aproximativa) a structurii unui indice bursier. Scopul principal al unui fond de tip index este de a simplifica investitiile clientilor in indici bursieri – astfel, clientul cumpara un singur produs (fondul de tip index) si nu este nevoit de cumpere toate actiunile (sau produsele financiare) care alcatuiesc indicele.

  De exemplu, in cazului unui fond de indice care urmareste structura indicelui principal al Bursei de Valori de la Bucuresti (BET), administratorii fondului vor cumpara actiunile care intra in componenta indicelui BET, in aceeasi structura procentuala ca si a indicelui pietei, in incercarea de replica performanta indicelui.

  In cele mai multe cazuri, fondurile de tip index sunt fonduri de actiuni, investind majoritatea resurselor fondului in actiuni.

   Ce fonduri de tip index sunt disponibile pe piata noastra?

  ETF BET Tradeville – fond de actiuni, care urmareste structura indicelui BET. Fondul ETF BET Tradeville este cotat si la BVB, unitatile de fond fiind disponibile pentru tranzactionare pe platforma bursei.

  BT Index Romania ROTX – fond de actiuni, administrat de BT Asset Management si care urmareste structura indicelui ROTX, indice similar indicelui BET, urmarind variatiile celor mai lichide actiuni ale Bursei de la Bucuresti.

  BT Index Romania ROTX este cel mai mare fond de indice din Romania.

  Certinvest Bet Fi Index – urmareste structura indicelui BET FI (compus din societatile financiare cotate la BVB)

  Certinvest XT Index – urmareste structura indicelui XT (compus din societatile cotate la BVB ce activeaza in sectorul energetic)

  Certivest BET Index – urmareste indicele principal al Bursei

   De regula, fondurile de tip index sunt urmarite de doua categorii de investitori:

  – Pe de o parte, investitorii pe termen lung, care au incredere intr-o anumita piata si apeleaza la fond pentru simplificarea administrativa a investitiei (sau pentru reducerea costurilor cu transzactionarea actiunilor)

  – De cealalta parte, investitorii speculativi care investesc in fondurile de index cand mizeaza pe miscari aple ale pietei in perioade scurte de timp

  Fondurile de tip index sunt considerate a fi riscate, investitiile in aceste fonduri putand duce la diminuarea capitalului investit.

  Articol realizat impreuna cu www.fondinvestitii.ro 

  Articole similare

 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Articole similare

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: