Cei mai importanti indicatori macroeconomici

Potrivit literaturii de specialitate , indicatorii macroeconomici sunt date statistice care indică starea actuală a economiei unui stat, potrivit anumitor sectoare ale economiei  ( piata bancilor, industrie, piaţa forţei de muncă, comerţ) Aceste date cu privire la indicatori macroeconomici sunt publicate de catre Institutul National de Statistica (INS). Cu ajutorul acestor date se poate urmari pulsul economiei, starea ei permanenta , cat si reactia acesteia in urma impactului cu mai multi factori externi.

Cei mai importanti indicatori macroeconomici care reflecta intr-o maniera cat mai realista starea economiei sunt :

Produsul intern brut (PIB) este cel mai relevant indicator macroeconomic si reflectă suma valorii de piață a tuturor mărfurilor și serviciilor destinate consumului final, produse în toate ramurile economiei în interiorul unei țări în decurs de un an. Acesta se poate calcula și la nivelul unei regiuni sau localități. PIB-ul este suma cheltuielilor pentru consum a gospodăriilor private și a organizațiilor private non-profit, a cheltuielilor brute pentru investiții, a cheltuielilor statului, a investițiilor în scopul depozitării ca și câștigurile din export din care se scad cheltuielile pentru importuri.

PIB = consum + investiții + exporturi − importuri

Rata dobanzii joacă rolul cel mai important în modificarea preţurilor monedelor de pe piaţa de schimb valutar. Astfel aceste rate influenteaza relatiile pe care economia unei tari le are cu mediul extern, respectiv consecintele in ceea ce priveste gradul de  atragerea a  investitiilor de capital. Atunci când băncile centrale schimbă ratele dobânzilor, acest fapt determină ca piaţa valutară să experimenteze fluctuaţii şi volatilitate.

Indicele preturilor de consum(IPC) este cel mai important indicator al inflatiei si a carei valoare ne prezinta cum flucteaza preturile in cadrul economiei, la nivelul preturilor cu amanuntul. Inflatia este strans legata de puterea de cumparare a monedei si aceasta confera statului o anumita pozitie pe piata internationala.

Indicatorul ocupării forţei de muncă reprezinta acei indicatori care reflecta starea de sanatate a economiei in ceea ce priveste gradul de ocupare a fortei de munca. Asadar vorbim de ce procent al fortei de munca munceste in mod aactiv, cati dintre cetateni sunt declarati someri. Totodata se doreste si modul de evolutie a salariilor.

Comertul cu amanuntul care reprezinta cel mai important indicator al consumului populatiei si indică puterea globală de cumpărare a consumatorilor şi succesul magazinelor de vânzare cu amănuntul, iar cu ajutorul valorii acestuia se poate estima evolutia economiei pe termen scurt.

Balanta de plati externe reflecta diferenta dintre import si export si poate fi balanta de plati excedentara , cand cuantumul exporturilor depaseste cel al importului, cat si balanta de plati deficitara, cand se importa mai mult decat se exporta. Asadar, dacă plăţile care vin din strainătate depăşec plăţile către alte ţări şi organizaţii internaţionale, balanţa de plăţi este pozitivă. Excedentul este un factor favorabil pentru creşterea economică a monedei naţionale.

Politica fiscal si monetara reprezinta indicatori prin care statul doreste sa asigure sustenabilitate economica fie prin politici fiscale care se refera la taxe, impozite si cheltuieli, fie prin politica monetara si anume prin actiunea de a supraveghea rezerva de bani, lichiditatile din economie si implicit de a constringe anumite activitati din acele sectoare ale economiei care au un impact negativ la nivel macroeconomic.

 

Articole similare

Comentariul tau aici