Cele mai cunoscute practici de evaziune fiscala in cazul TVA

Evaziunea TVA in cazul tranzactiilor intracomunitare

Cea mai uzitata metoda de evaziune fiscala in cazul TVA sunt achizitiile intracomunitare. Astfel , firmele achizitioneaza marfuri din Uniunea Europeana fara TVA, dupa care o vinde pe piata interna cu TVA, astfel acestea colecteaza TVA, fara sa o vireze ulterior la stat.

 

Ramburasarile ilegale cu TVA

Foarte multe firme emit facturi false, fie desfasoara exporturi fictive sau achizitii la preturi supraevaluate si ulterior exporturi. Principala metoda de evaziune prin TVA in aceste sitiuatii o reprezinta cererile de rambursare TVA de la stat.

 

Diminuarea valorii marfurilor in vama

Atunci cand vine vorba de evaziune in cazul TVA, firmele sunt cele care se pricep cel mai bine la mijloace de frauda. O alta metoda foarte practicata de evaziune fiscala este diminuarea preturilor marfurilor in vama. Valoarea marfurilor are efecte directe asupra TVA pe care trebuie sa o plateasca importatorul si astfel statul este fraudat prin incasarile de TVA la un nivel mai redus.

 

Metoda insolventei – cea mai noua metoda de evaziune fiscala in cazul TVA

Astfel, cea mai la moda metoda de frauda fiscala, este infiintarea de societati comerciale si ulterior introducerea acestora in procedura de insolventa. Practic, o societate comerciala importa produse la preturi foarte mici in vama, dupa care comercializeaza produsele la preturi mult mai mari, apropiate de cele de piata, dupa ce au practicat adaosuri de cateva sute de procente. Atunci cand vine vorba de indeplinirea obligatiilor fiscale, respectiv plata impozitelor si TVA, aceste firme dispar.

 

Evaziunea fiscala in cazul TVA cu legume si fructe

O alta metoda populara de evaziune fiscala din Romania, care este folosita cu prioritate in cazul legumelor si fructelor, se prezinta astfel: un depozit comanda fructe si legume din strainatate cu ajutorul unei firme fictive, care nu exista in acte, fiind o firma fantoma special creata. Aceasta firma importa ardei la pretul de 150 lei paletul si le vinde respectivului depozit cu 350 lei, astfel inregistrandu-se un profit urias.
Firma fantoma are la dispozitie 55 de zile pentru a-si achita darile la stat, TVA si impozitul pe profit.  Din vanzarea paletului de ardei la pretul de 350 de lei catre supermarket-uri, practic ei nu au profit, nefiind obligati sa plateasca impozit pe profit sau TVA. Firma fantoma, insa, a disparut, fiind vanduta catre persoane fara identitate.

Articole similare

One Thought to “Cele mai cunoscute practici de evaziune fiscala in cazul TVA”

  1. Nicos

    Exemplul cu evaziunea fiscala cu legume si fructe nu este convingator. Pai daca cumpar cu 150 lei si vand cu 350 lei,diferenta de 200 lei nu reprezinta tva la vanzare si marja de profit? Fiti mai expliciti,firma fantoma este inregistrata la o.r.c.?,dupa derularea operatiunilor frauduloase aceste firme sunt instrainate unor persoane in necunostinta de cauza.Atunci dece firma fantoma nu are profit daca vinde cu un pret mai mare decat cel de echizitie?Metoda suveica este mult mai spectaculoasa dar anevoioasa la control.Atat.

Comentariul tau aici