Cine poate sa refuze furnizarea de informatii in cadrul unei verificari fiscale a unei persoane fizice?

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat Carta drepturilor si obligatiilor persoanelor fizice supuse verificarii fiscal. Organele fiscale au dreptul sa cerceteze modul in care persoanele fizice declara si platesc impozitul asupra veniturilor realizate, procedura fiind reglementata de Codul de procedura fiscala.

  Atunci cand vine vorba de efectuarea unuei inspectii fiscal, contribuabilul supus acestei actiuni poate nominalize persoane care sa furnizeze informatii , putand sa refuze sa dea informatii sotia/sotul sau rudele contribuabilului verificat pana la gradul al III-lea.Pot refuza sa furnizeze informatii cu privire la datele de care au luat cunostinta in exercitarea activitatii lor preotii, avocatii, notarii publici, consultantii fiscali, executorii judecatoresti, auditorii, expertii contabili, medicii si psihoterapeutii, cu exceptia informatiilor cu privire la indeplinirea obligatiilor prevazute de legea fiscala in sarcina lor, precum si a informatiilor necesare clarificarii si stabilirii situatiei fiscale reale a contribuabililor/platitorilor cu care a avut sau are raporturi juridice”, se mai precizeaza in Carta.

   Autoritatile fiscal au dreptul sa examineze elementele de natura patrimoniala, fluxurile de trezorerie si alte elemente relevante in cadrul unei inspectii fiscal, pentru a stabili daca persoana fizica , respectiv contribuabilul, si-a indeplinit obligatiile de plata privind impozitul pe venit.

  “Prin situatie fiscala personala se intelege totalitatea drepturilor si a obligatiilor de natura patrimoniala, a fluxurilor de trezorerie si a altor elemente de natura sa determine starea de fapt fiscala reala a contribuabilului pe perioada verificata”, se precizeaza in actul normativ.. Practic, in baza acestor dispozitii, organul fiscal are dreptul de a verifica modul in care persoanele fizice declara si platesc impozitul asupra veniturilor realizate, astfel cum este reglementat de titlul III din Codul fiscal.

   In acest scop, autoritatile indreptatite vor analiza , evalua, examina documentele care furnizeaza date relevante si totodata pot cere explicatii suplimentare sau alte mijloace de proba, fie de la contribuabil, fie de la anumite personae cu care acesta are sau a avut raporturi juridice sau economice. Autoritatea Fiscala, dupa caz, poate sa calculeze impozite suplimentare prin metodele indirecte prevazute de Codul Fiscal.

  Durata maxima a unei verificari fiscale nu poate fi mai mare de 6 luni, respectiv 12 luni, cand sunt necesare informatii din strainatate.

   

  Articole similare

  • Nu am gasit articole similare
 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Recent Posts

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: