Cine raspunde de efectuarea inventarierii ?Cine poate participa si cine nu ?Ce faci daca nu ai angajati?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

O data cu apropierea finalului de an, foarte multe firme incep pregatirea lucrarilor de inventariere.

Sunt firme mari care au personal suficient pentru a intocmi comisii individuale si centrale si a numi responsabili pentru fiecare din ele, insa sunt si firme mici cu un angajat, sau fara.

O 2861/2009 aduce cateva clarificari importante privind participarea la inventar, pe care le enumeram pe scurt pe jos :

  • Raspunderea pentru buna organizare a lucrarilor de inventariere, potrivit prevederilor Legii contabilitatii ( Nr. 82/1991), revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii entitatii.
  • La entitaÅ£ile al căror număr de salariaÅ£i este redus, inventarierea poate fi efectuată de către o singură persoană. ÃŽn această situaÅ£ie, răspunderea pentru corectitudinea inventarierii revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligaÅ£ia gestionării entităţii respective.
  • Comisiile de inventariere sunt coordonate, acolo unde este cazul, de către o comisie centrală, numită prin decizie scrisă. Comisia centrală de inventariere răspunde de efectuarea tuturor lucrărilor de inventariere.
  • Pentru desfăşurarea în bune condiÅ£ii a operaÅ£iunilor de inventariere, în comisiile de inventariere vor fi numite persoane cu pregătire corespunzătoare economică ÅŸi tehnică, care să asigure efectuarea corectă ÅŸi la timp a inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor ÅŸi capitalurilor proprii, inclusiv evaluarea lor conform reglementărilor contabile aplicabile.
  • Inventarierea ÅŸi evaluarea elementelor de natura activelor, datoriilor ÅŸi capitalurilor proprii se pot efectua atât cu salariaÅ£i proprii, cât ÅŸi pe bază de contracte de prestări de servicii încheiate cu persoane juridice sau fizice cu pregătire corespunzătoare.
  • Din comisia de inventariere nu pot face parte gestionarii depozitelor supuse inventarierii, contabilii care Å£in evidenÅ£a gestiunii respective ÅŸi nici auditorii interni sau statutari.

MANUAL DE PROCEDURI DE INVENTARIERE- 44 LEI  (COMANDA AICI)

Articole similare