Clasa 5 de conturi-Trezorerie

Prezenta clasa are in componenta conturile de casa – 5311 – cont de activ si conturile de banca 5121, bifunctionale.

Plafonul de casa nu este limitat, in schimb platile catre agentii economici se fac in suma de 5.000 lei, pentru o entitate , dar nu mai mult de 10.000 lei intr-o singura zi.

Contul 5124 – reflecta banca in valuta.

Extrasele de cont sunt documentele care reflecta tranzactiile efectuate in sistemul bancar.

Instrumentele de plata utilizate sunt :

– ordinul de plata;

– cec-ul;

cambia;

– biletul la ordin.

Casa poate fi evidentiata in lei si valuta.

Incasarile si platile reflecta fluxul de numerar din cadrul unei activitati.

Contul 542- avansuri de trezorerie- sunt sume puse la dispozitia personalului, in vederea justificarii cheltuielilor curente.

Contul 581 – este un cont intermediar , de tranzitie ,mai exact ,contul prin care se recunosc sumele transferate intre anumite conturi.

Conturile 519 – sunt conturi aferente imprumuturilor pe termen scurt , pe un interval de maxim 12 luni .Acestea sunt rambursabile pe baza unui scadentar aferent contractului de imprumut.

Contul 501 – reprezinta investitii financiare pe termen scurt.

Cash flow-urile au ca scop estimarea fluxului de numerar pe un interval de timp.Ele preiau soldurile initiale si se actualizeaza cu incasarile prevazute conform contract si platile scadente in termen.

Inregistrari contabile:

Tranzactii bancare:

5121 = 411 – incasari clienti

401 = 5121 – plati furnizori

542 = 5311 – avansuri de trezorerie

623 = 542 – justificari avansuri

Compensari intre parti

401 = 581

581 = 411

Imprumuturi accesate de la institutii bancare cu comisioane si spete bancare.

627 = 5121

519 = 5121

666 = 5121

Referitor conturi bancare in valuta, acestea contin si diferente de curs valutar favorabile si nefavorabile si sunt evaluate lunar cu cursul valutar BNR

665 = 5124

5124 = 765

Simbolurile conturilor din clasa 5 – disponibil in conturi , casierie si alte valori materiale se reflecta in categoria conturilor cu functie de activ.

Ce reprezinta de fapt ? Pe baza acestora poti calcula indicele de lichiditate si poti in orice moment afla ce disponibil exista in casierie si disponibilul din conturi.

Conturile de banca pot fi in lei si valuta. Cele in valuta trebuiesc actualizate lunar cu cursul BNR de la finele lunii respective.

Casa la rindul ei se incadreaza in moneda nationala si valuta. Plafonul de casa nu mai exista, dar s-a pastrat regula platilor cu numerar pentru persoane juridice in suma de 5000 lei fiecare, dar nu mai mult de 10000 lei zilnic. Exceptie de la regula fac magazinele mari precum SELGROS – METRO- KAUFLAND.

Si aceste plati trebuiesc facute o singura data in numerar partial pentru facturile mai mari de 5000 lei , diferenta fiind achitata prin banca.

Un alt cont foarte des folosit este avansul de trezorerie, cu care se lucreaza in cazul deconturilor de cheltuieli, pentru sume puse la dispozitia personalului in cazul deplasarilor si detasarilor.

Registru de casa si extrasele de cont se opereaza zilnic pentru a fi actualizate datele operative.

Contul de virament bancar este un cont intermediar care face trecerea sumelor dintre banca si casa si invers.

Alte valori materiale se refera la timbre valorice sau alte lucruri cu valoare.

Creditele pe termen scurt pina la un an sunt si ele in aceasta clasa si anume contul 519. Acestea sunt destinate activitatii de exploatare si trebuiesc rambursate in urmatoarele 12 luni.

 

Autorul articolului: Leu Carolina

expert contabil CECCAR, Teleorman

– absolventa a facultatii de management financiar contabil ASE Bucuresti, master in audit financiar si consiliere

 

Articole similare

Comentariul tau aici