Colectare TVA simplu vs colectare TVA la incasare

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Colectare TVA simplu

Entitatile platitoare de TVA trebuie, conform legii, sa colecteze TVA-ul aferent vanzarilor efectuate catre clientii sai.

Atat TVA colectat cat si TVA dedus se declara prin intermediul formularului 300 (decont de TVA) care se poate depune atat lunar cat si trimestrial, in functie de vectorul fiscal al societatii.

TVA-ul colectat din facturile de vanzare poate fi diminuat cu TVA-ul dedus din facturile de achizitii realizate in scopul activitatii entitatii.

In functie de valoarea TVA-ului colectat si valoarea TVA-ului dedus, la sfarsit de perioada, entitatea poate inregistra TVA de plata (TVA dedus < TVA colectat) catre bugetul de stat sau TVA de recuperat
(TVA dedus > TVA colectat) de la bugetul de stat.

In contabilitate, TVA-ul colectat se evidentiaza prin intermediul contului 4427 (P).

Colectare TVA la incasare

Entitatile platitoare de TVA care aplica sistemul de TVA la incasare vor colecta TVA-ul aferent facturilor de vanzare doar in momentul in care facturile respective sunt incasate.

Pana in momentul incasarii facturilor de la clienti, TVA-ul este evidentiat in contul 4428 “TVA neexigibila”. La momentul incasarii facturilor, TVA neexigibila din contul 4428 se va muta in contul TVA colectat 4427.

Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare

Comentariul tau aici