Compensarea avansurilor nedecontate cu dividende

In situatia in care o societate comerciala hotaraste acordarea dividendelor din profiturile nerepartizate si compensarea acestora cu avansuri nedecontate de asociati urmeaza urmatorii pasi:

  • Se consulta Actul Constitutiv al societatii pentru a identifica asociatii si cotele procentuale de participare ale acestora la bebeficii si pierderi
  • Se identifica in evidenta contabila rezultatul reportat din anii precdenti ce poate fi repartizat sub forma dividendelor
  •  Are loc Adunarea Generala a Asociatilor in urma careia se intocmeste si aproba Hotararea AGA de repartizare rezultat reportat – profit
  • Se repartizeaza dividendele, se calculeaza impozitul datorat  si concomitent  se intocmeste si aproba de catre compensarea conventionala a datoriilor ( dividende cu avansuri nedecontate)
  • Se intocmeste si se depune pana in data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a facut repartizarea dividendelor si compensarea acestora cu avansurile, declaratia 100
  • Se  plateste impozitul pe dividende retinut pana in data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a facut repartizarea dividendelor si compensarea acestora cu avansurile
  • Se intocmeste declaratia 205 pentru impozitul retinut pentru persoanele fizice rezidente beneficiare dividende (pana in data de  28 februarie al anului urmator)

Notele contabile : 

117= 457 valoare dividende repartizate

457=446 valoare 5% impozit dividende

457=461 valoare dividende nete

De retinut

Potrivit art 19 din Legea 82/1991,”In contabilitate, profitul sau pierderea se stabileÅŸte cumulat de la începutul exerciÅ£iului financiar. ÃŽnchiderea conturilor de venituri ÅŸi cheltuieli se efectuează, de regulă, la sfârÅŸitul exerciÅ£iului financiar.
(2) Rezultatul definitiv al exerciţiului financiar se stabileşte la închiderea acestuia.
(3) Repartizarea profitului se înregistrează în contabilitate pe destinaÅ£ii, după aprobarea situaÅ£iilor financiare anuale.”, astfel asociatii pot beneficia de dividende numai dupa incheirea exercitiului financiar, dupa aprobarea situatiilor financiare de catre acestia si numai in baza hotararii AGA/ Deciziei Asociatului unic cu privire la repartizarea profitului realizat.

Mai mult prevederile de la art. 67 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale sunt urmatoarele:

Dividendele se distribuie asociaţilor proporţional cu cota de participare la capitalul social vărsat, dacă prin actul constitutiv nu se prevede altfel.

Acestea se plătesc în termenul stabilit de adunarea generală a asociaţilor sau, după caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai târziu de 6 luni de la data aprobării situaţiei financiare anuale aferente exerciţiului financiar încheiat.

În caz contrar, societatea datorează, după acest termen, dobândă penalizatoare calculată conform art. 3 din Ordonanţa Guvernului nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar, aprobată prin Legea nr. 43/2012, dacă prin actul constitutiv sau prin hotărârea adunării generale a acţionarilor care a aprobat situaţia financiară aferentă exerciţiului financiar încheiat nu s-a stabilit o dobândă mai mare.

Nu se vor putea distribui dividende decât din profituri determinate potrivit legii.

Monografii Contabile – Click AICI pentru detalii!

 

 

Articole similare