Compensarea datoriilor si creantelor intre firme-optiuni

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Se intampla adesea ca firmele sa isi presteze reciproc servicii, sau sa isi livreze bunuri, generandu-se astfel creante si datorii reciproce.

Acestea pot fi stinse fie prin plati reciproce fie prin compensari. Compensarile nu implica nici un transfer de numerar sau plati prin banca, fiind modalitati de a reflecta din punct de vedere contabil inchiderea datoriilor si creantelor cu acelasi partener.

Compensatia este o modalitate de stingere a datoriilor reciproce, reglementata de Codul civil.

Readucem in discutie si un act legislativ care a intrat in vigoare incepand cu 31.12.2019 si care aduce o alternativa pentru efectuarea compensarilor. Este vorba de Hotararea nr. 773 din 28 octombrie 2019 pentru aprobarea Normelor metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenţă ale contribuabililor, persoane juridice, în vederea diminuării blocajului financiar şi a pierderilor din economie.

Aceasta prevede pentru firmele din domeniul privat optiunea de efectua compensari prin sistemul informatic de compensare (SIC), gestionat de Centrul de Pregătire pentru Personalul din Industrie (CPPI).

Conform procedurii, se creeaza cont in aplicatia SIC pe baza unui set de documente, dupa care se introduc datele de către persoanele juridice compensatoare iar SIC identifică unul sau mai multe circuite de compensare care se comunică prin intermediul contului de utilizator, prin generarea în format electronic a formularelor de ordin de compensare.

Informarea privind realizarea compensării către persoanele juridice compensatoare dintr-un circuit de compensare se face prin comunicarea prin intermediul conturilor de utilizator a ordinelor de compensare la data emiterii acestora.

Ordinul de compensare reprezintă document justificativ de înregistrare în contabilitate a stingerii creanțelor și a datoriilor care au făcut obiectul compensării împreună cu borderoul datoriilor stinse pentru justificarea prin ordinul de compensare. Data înregistrării în contabilitate este cea înscrisă pe ordinul de compensare.

Atentie! Ordinul de compensare:

  • nu se decontează prin banca
  • nu se schimbă contra numerar
  • nu admite È™tersături, corecturi, modificări
  • priveÈ™te numai obligaÈ›ii certe (fără dobânzi, penalități È™i facturi pentru care s-au introdus acÈ›iuni la instanÈ›ele judecătoreÈ™ti)
  • diminuarea obligaÈ›iilor se face la data înscrisă pe ordinul de compensare.

Articole similare

Comentariul tau aici