Completarea declaratiei unice pentru venituri estimate si norma de venit – intrebari si raspunsuri ANAF

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

In data de 31.07.2019, ANAF a realizat pe pagina de Facebook o sesiune de asistenta cu privire la “Completarea si depunerea declaratiei unice pentru declararea impozitului pe veniturile estimate/ norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2019”.

Iata cateva dintre intrebarile puse de contribuabili si raspunsurile acordate de specialistii ANAF:

a.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua, Desi am aplicat bonificatia in cadrul declaratiei unice completate, azi cand am fost sa platesc integral impozitul pe venit reprezentand obligatiile fiscale anuale pentru anul 2018, mi s-a transmis de ANAF Sector 5 ca nu se mai acorda bonificatia, este adevarat?”

a.) Raspuns ANAF: “Buna ziua! Probabil colegii nostri s-au referit la faptul ca nu se mai acorda bonificatii pentru obligatiile estimate aferente anului 2019.”

b.) Intrebare contribuabil: “Nu, cu siguranta este asa cum v-am spus. Am fost cu declaratia la ghiseul de langa casierie si mi-a comunicat doamna care mi-a intocmit recipisa de plata ca asa a fost informata si sa platesc cum doresc dar nu se acorda bonificatie”.

b.) Raspuns ANAF: “In situatia in care ati indeplinit conditiile privind acordarea bonificatilor, acestea vi se vor acorda”.

c.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua, pentru o persoana nerezidenta, de profesie avocat, sediu secundar in Ro, fara venituri in 2018 cand s-a infiintat, trebuie depusa declaratia unica? Am incercat sa completez formularul, am declarat / 2018 ca venit 0, am estimat venituri / 2019, dar cand incerc sa validez declaratia, neavand CNP sau NIF, nu reusesc sa validez. Multumesc.

c.) Raspuns ANAF: “Buna ziua! Pentru a depune declaratia unica este necesar sa completati CNP sau NIF. Persoana fizica nerezidenta trebuie sa aiba NIF, in cazul in care nu are CNP.”

d.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua. Intreprindere individuala ce estimeaza pentru anul 2019 ca va depasi venitul net de 24.960 lei, va trebui sa plateasca si contributia CAS sau doar CASS? Daca declaratia a fost deja depusa, incadrandu-se in termenul limita de 31 iulie 2019, iar prin declaratie contribuabilul a estimat ca va depasi plafonul de venit net de 24.960, din ce moment va fi asigurat CASS?

d.) Raspuns ANAF: “Buna ziua! In situatia prezentata de dvs., se completeza corespunzator Declaratia unica, atat pentru sectiunea de CAS cat si pentru sectiunea de CASS. Pentru a va raspunde concret la cea de-a doua intrebare, va rugam sa ne comunicati daca anul trecut ati depus declaratia unica”.

e.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua, in cazul unui PFA care nu depaseste plafonul de 22.800, dar doreste sa opteze pentru plata CASS pentru 2019, echivalentul a cator luni de salariu minim trebuie sa completeze ca baza de calcul? Multumesc.”

e.) Raspuns ANAF: “Plafonul pentru anul 2019 este de 24.960 lei. Estimati ca veti realiza venituri sub acest plafon?”

Mai multe intrebari si raspunsuri le puteti gasi pe pagina de Facebook a ANAF-ului – click aici-

Sursa: ANAF

Articole similare

Comentariul tau aici