Constituire fond de rezerva – monografie

Potrivit art. 183 din Legea societatilor 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, din profitul societatii se va prelua, in fiecare an, cel putin 5% pentru formarea fondului de rezerva, pana ce acesta va atinge minimum a cincea parte din capitalul social.

Atentie! Daca fondul de rezerva, dupa constituire, s-a micsorat din orice cauza, acesta va fi completat.

Spre exemplu, pentru o societate cu un capital de 200 de lei, nivelul minim al rezervei ajunge la 40 de lei, astfel ca daca entitatea se afla pe profit, de regula, datorita sumei mici, se practica inregistrarea intregii sume in primul exercitiu.

Notele contabile care se efectueaza la sfarsitul exercitiului financiar sunt:

129 Repartizarea profitului = 1061 Rezerve legale 40 lei

Inchiderea contului 129 se va face la inceputul exercitiului financiar urmator prin contul de rezultat reportat.

Potrivit Codului Fiscal, rezerva legala este deductibila in limita unei cote de 5% aplicate asupra profitului contabil, la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit, pana ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris si varsat sau din patrimoniu, dupa caz.

Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare

One Thought to “Constituire fond de rezerva – monografie”

  1. Chivulescu Constantin

    Potrivit Ordinului nr. 1802/2014, in creditul contului 129 “Repartizarea profitului” se inregistreaza profitul net realizat in exercitiul financiar incheiat, care a fost repartizat la rezerve conform prevederilor legale (121) si NU 117 “Rezultatul reportat” care nu are corespondenta cu contul 129.

Comentariul tau aici