Contract de munca cu o ora/luna -legalitate

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Una din cele mai frecvente masuri la care se gandesc antreprenorii ale caror afaceri sunt afectate de epidemia globala este reducerea programului de munca pentru angajati.

Se pune intrebarea, cat de mult se poate reduce programul de munca al angajatilor ?

In acest sens aducem in discutie prevederile capitolului VII din Codul muncii care face referire la Contractul individual de muncă cu timp parțial.

Ce prevede legea?

  • Salariatul cu fracțiune de normă este salariatul al cărui număr de ore normale de lucru, calculate săptămânal sau ca medie lunară, este inferior numărului de ore normale de lucru al unui salariat cu normă întreagă comparabil.

Asadar, nu exista o limita minima a numarului de ore – saptamanal sau ca medie lunara. Pentru a fi considerate contracte cu timp partial, numarul de ore trebuie doar sa fie inferior numarului de ore corespunzatoare unui salariat cu norma intreaga.

  • Angajatorul poate încadra salariați cu fracțiune de normă prin contracte individuale de muncă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată, denumite contracte individuale de muncă cu timp parțial.
  • Contractul individual de muncă cu timp parțial se încheie numai în formă scrisă.
  • Salariatul comparabil este salariatul cu normă întreagă din aceeași unitate, care are același tip de contract individual de muncă, prestează aceeași activitate sau una similară cu cea a salariatului angajat cu contract individual de muncă cu timp parțial, avându-se în vedere și alte considerente, cum ar fi vechimea în muncă și calificarea/aptitudinile profesionale.
  • Atunci când nu există un salariat comparabil în aceeași unitate, se au în vedere dispozițiile din contractul colectiv de muncă aplicabil sau, în lipsa acestuia, reglementările legale în domeniu.

Asadar, varianta de a avea salariati cu program de munca exprimat in ore pe luna este legala, potrivit prevederilor mai sus mentionate.

Putem avea de exemplu angajati cu 10 ore pe luna, cu 2 ore pe luna si chiar varianta cu o ora/luna.

Potrivit legii, salariul minim pe luna incepand cu 1 ianuarie 2020, este de 2.230 lei pe luna , la nivel orar corespunzandu-i suma de 13,327 lei/ ora, avand in vedere o medie de 167,333 ore/luna.

Pentru angajatii cu studii superioare cu vechime de cel putin un an in domeniul studiilor superioare este de 2.350 lei/luna pentru program normal, iar la nivel orar – 14,044 lei/ora.

Pentru constructii, avem 3.000 lei – norma intreaga si 17,928 lei/ora.

Articole similare

Comentariul tau aici