Contributii si impozit pe veniturile din activitati independente din 2018 – raspunsuri ANAF

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

In data de 03.01.2018, pe pagina de Facebook a ANAF-ului s-a desfasurat o sesiune de intrebari si raspunsuri cu privire la “Contributii sociale si impozit datorat pentru veniturile din activitati independente incepand cu 1 ianuarie 2018″. Iata cateva dintre intrebarile contribuabililor si raspunsurile date de specialistii ANAF:

a.) Intrebare contribuabil: “PFA radiata la ONRC in 2017 care a avut venituri peste plafonul de 22.800 pana la data inchiderii, mai depune declaratia 600 in 2018? 2) Pentru dividendele incasate in 2017 de catre asociati care au si calitatea de salariati si care depasesc plafonul de scutire, trebuie depusa declaratia 600 in 2018?”

a.) Raspuns ANAF: “O persoană fizică autorizată radiată la ONRC în anul 2017 nu mai are obligația depunerii declarației 600, nici pentru CAS, nici pentru CASS în anul 2018. În ceea ce privește dividendele, atât distribuite , cât și încasate în anul 2017, menționăm că încă nu au fost publicate normele metodologice de aplicare a Codului fiscal.”

b.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua, In anul 2017 un asociat a avut doar venituri din dividende peste plafonul de 22.800 lei, depune 600 pentru CAS?”

b.) Raspuns ANAF: “În ceea ce privește dividendele, atât distribuite, cât și încasate în anul 2017, încă nu au fost publicate normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal. După publicarea normelor, vom organiza o nouă sesiune în care vom dezbate acest subiect”.

c.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua, Sunt angajat cu norma intreaga si realizez venituri din activitati intependente. In anul 2017 am realizat venit BRUT mai mare decat 22800, dar venitul NET nu depaseste acest plafon. Ce contributii fiscale trebuie sa platesc si ce declaratii trebuiesc depuse?”

c.) Raspuns ANAF: “Conform art.148, alin. 2 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, baza de calcul a contribuției de asigurări sociale o reprezintă venitul net realizat în anul precedent, exclusiv cheltuielile reprezentând CAS. Pentru CASS, conform art. 170, alin. 2 al aceluiași act normativ, baza de calcul o reprezintă venitul net din activități independente. În situația în care veniturile realizate în anul 2017 sunt sub nivelul veniturilor anuale cumulate cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară, nu aveți obligația depunerii declarației 600”.

d.) Intrebare contribuabil: Buna ziua, dacă o pers are un Pfa și are și calitatea de angajat, plafonul de 22800 se referă strict la veniturile din act independente, nu?”

d.) Raspuns ANAF: “Da, plafonul de 22800 lei se referă la veniturile din activități independente.”

e.) Intrebare contribuabil: “La multi ani! Un angajat cu norma intreaga si salariu peste salariul mediu lunar, presteaza o activitate independenta de peste 22800 lei anual. Ce obligatii declarative si de plata are ca PFA? Multumesc si un an mult mai bun ca pana acum, va doresc!”

e.) Raspuns ANAF: “La mulți ani și vă mulțumim pentru urări! În situația prezentată de dumneavoastră, pentru veniturile din activitatea indepnedentă se datorează CAS și CASS și se depune declarația 600 până la data de 31 ianuarie 2018.”

f.) Intrebare contribuabil: “Un PFA care a fost la normă de venit în 2016 și 2017, și în 2017 a avut norma de venit 16.500 lei va trece în 2018 la sistemul real unde va estima un venit net de 18.000-20.000 lei. Va putea alege să plătească CASS și să nu plătească CAS?”

f.) Raspuns ANAF: “În cazul persoanelor fizice care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la stabilirea venitului net anual determinat în sistem real datorază CAS dacă venitul net lunar estiamat a se realiza este cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului pentru care se stabilește contribuția”.

Mai multe intrebari si raspunsuri pe aceasta tema pot fi gasite pe pagina de Facebook a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Sursa: ANAF

Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare