Corectarea erorilor contabile – informatii utile

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Erorile constatate în contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente.

  (2) Corectarea erorilor se efectuează la data constatării lor.

  (3) Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse în situatiile financiare ale entitătii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultând din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:

  1. a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
  2. b) ar fi putut fi obtinute în mod rezonabil si luate în considerare la întocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.

  Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorării sau interpretării gresite a evenimentelor si fraudelor.

  (4) Corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectuează pe seama contului de profit si pierdere.

  (5) Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectuează pe seama rezultatului reportat.

  (6) Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corectează, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere erorile nesemnificative.

  Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile. Se consideră că o eroare este semnificativă dacă aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea dacă o eroare este semnificativă sau nu se efectuează în context, având în vedere natura sau valoarea individuală sau cumulată a elementelor.

  (7) În notele la situatiile financiare trebuie prezentate informatii suplimentare cu privire la erorile constatate.

  (8) Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determină modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii.

  În cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate în situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiară si performanta financiară, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate în notele explicative.

  (9) Înregistrarea stornării unei operatiuni contabile aferente exercitiului financiar curent se efectuează fie prin corectarea cu semnul minus a operatiunii initiale (stornare în rosu), fie prin înregistrarea inversă a acesteia (stornare în negru), în functie de politica contabilă si programele informatice utilizate.

  Baza legala:  OMFP 3055/2009

  Oana Tomoiaga

  Articole similare

 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Articole similare

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: