Corectarea facturilor – 5 situatii

O operatie aproape la fel de des intalnita ca emiterea facturilor este corectarea lor.

In practica sa intalnesc in principal cinci modalitati de corectie:

1.Cel mai simplu mod de a corecta o factura este atunci cand inca nu a fost transmisa catre beneficiar.

In acest caz, factura se poate anula si se emite o noua factura.

In Smart Bill , o factura o data emisa poate fi anulata actionand butonul Actiuni disponibil in dreptul fiecarei facturi emise:

2.       Daca factura a fost transmisa beneficiarului este necesara stornarea:

a)       fie se emite o noua factura care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informațiile din factura inițiala, numarul si data facturii corectate, valorile cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, iar, pe de alta parte, informațiile și valorile corecte,

b)      fie se emite o noua factura conținand informatiile si valorile corecte si concomitent se emite o factura cu valorile cu semnul minus sau, dupa caz, cu o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, in care se inscriu numarul si data facturii corectate.

In Smart Bill stornarile se pot face in doua feluri:

·         fie din meniul dedicat asa cum se poate observa mai jos:

·         fie direct din lista de facturi emise , prin butonul Actiuni asa cum am aratat la punctul 1.

Astfel ai fexibilitate de a storna oricand constati o eroare , fara a fi nevoie sa intri in alte ferestre si sa efectuezi cautari ale facturii pe care doresti sa o modifici.

3.       In cazul in care in cursul unui control se constata erori la stabilirea corecta a taxei colectate se pot pot emite facturi de corecție conform pct 2. lit. b). Pe facturile emise se va face mențiunea ca sunt emise dupa control si vor fi inscrise intr-o rubrica separata in decontul de taxa.

In Smart Bill poti sa faci aceste mentiuni in campul dedicat mentiunilor,  disponibil pe orice factura.

4.       Corectarea autofacturilor:

a)       fie se va emite o noua autofactura care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informațiile din autofactura inițiala, numarul si data autofacturii corectate, valorile cu semnul minus sau, dupa caz, cu o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, iar, pe de alta parte, informatiile si valorile corecte

b)      fie se va emite o noua autofactura conținand informatiile si valorile corecte si concomitent va emite o autofactura cu valorile cu semnul minus sau, dupa caz, cu o mențiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, in care se inscriu numarul si data autofacturii corectate.

In Smart Bill poti sa emiti autofacturi emitand mai intai o proforma si apoi modificandu-i denumirea din proforma in autofactura.

Astfel, poti sa asiguri si evidenta acestora intr-un mod centralizat, alaturi de celelalte documente emise.

Poti sa le inregistrezi cu o serie distincta si astfel le vei putea separa de restul documentelor.

5.       In cazul desfiintarii partiale a contractelor, a refuzurilor privind cantitatea sau a reducerilor de pret acordate dupa livrare,  furnizorii trebuie sa emita facturi, cu valorile inscrise cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus sau fara mentiunea din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, daca baza de impozitare se majoreaza.

Atunci cand alegi sau recomanzi o aplicatie de facturare trebuie sa te asiguri ca sunt acoperite toate aceste aspecte legate de corectia facturilor. Cele 5 corectii amintite sunt foarte frecvente si lipsa unei aplicatii care sa iti faciliteze operarea lor poate genera mult timp pierdut si posibilitatea de a gresi.

Articole similare